14-åringar känner sig påhoppade av Hanif Bali (M)

14-åringarna i klass 8F på Östra grundskolan i Skogås känner sig påhoppade av riksdagsledamoten Hanif Bali (M) på twitter. ”Taskigt. Han tror inte på tonåringar”, säger eleverna Aisha och Isac.

  • Publicerad 19:24, 10 okt 2017

– En kille som heter Hanif Bali anklagar oss på twitter för att vi inte skriver våra egna texter. Att vi saknar kunskaper i biologi och samhällskunskap, berättar Aisha Adam i klass 8F.

Förra veckan svarade klass 8F på Östra grundskolan på ett debattartikel i DN med rubriken: ”Skolan borde sluta med tekniska inlärningsexperiment”.

– Artikeln handlade om att vi tonåringar inte ska använda ipads och mobiler i skolan. Han som skrev tyckte att skolan skulle vara som på 1900-talet, berättar Aisha.

– Debatten handlar ju om oss. Vi är en skola som använder mycket tekniska läromodel. Så vi svarade och skrev vad vi tyckte, säger klasskompisen Isac Kristiansson.

Klassen svar publicerades i en artikel i DN under rubriken ”Vi lever trots allt i nutid - inte dåtid”. En artikel som riksdagsledamoten Hanif Bali (M) senare twittrade om:

"Tror inte på tonåringar"

Det känns som att riksdagsledamoten inte tror på ungdomar, tycker eleven Isac.

– Han tror inte att 13-åringar är kapabla att uttrycka åsikter. Då frågar man sig: Är det en allmän uppfattning bland moderater eller står han för det själv, säger Isac.

Eleverna har själva inga konton på twitter och har inte svarat Hanif Bali personligen. Men de ringer till lokaltidningen för att markera att det inte känns okej.

– Han får såklart tro vad han vill. Sverige är ett fritt land. Men när han hänger ut oss och trakasseras oss på twitter är det klart att vi måste stå upp för oss själva, säger Aisha och fortsätter:

– En politiker ska inte skriva om oss sådär. Han känner inte oss. Han är vuxen och borde kanske peppa oss istället.

Var det ni elever som skrev själva?

– Ja. Vår lärare visade oss artikeln och vi ville svara. Vi skrev ner och samlade ihop våra argument i ett dokument som vår lärare la ihop till en artikel, säger Isac.

Varje ord i artikeln är skrivna av mina elever, förtydligar läraren Maria Wiman.

Hanif Bali: "De ska inte va ledsna"

När HuddingeDirekt når Hanif Bali säger han att han hoppas att eleverna inte blev ledsna.

– Jag tror visst att de har varit med och skrivit artikeln. De ska inte vara ledsna. Jag vill uppmana dem att fortsätta att läsa och skriva och argument för sin sak, säger Hanif Bali.

Däremot...

– Det krävs däremot mycket naivitet att tro att den skola som tydligt anslutsit sig mot den nymessianska digitaliseringsrsushen inte är part i målet, fortsätter Hanif Bali.

Skolan blir roligare med mobil och läsplatta i klassrummet

"Kan vara farligt"

Att dela ut paddor till höger och vänster och tro att det ska leda till bättre skolresultat är farligt, menar Hanif Bali.

– Det kostar skolorna mycket pengar, trots att det finns väldigt lite evidens som tyder på att det funkar. Tvärtom finns mycket evidens att det har negativa resultat för inlärning och skolresultat, säger Hanif Bali.

Medieprofiler som pudlat förr

Det är inte första gången klassen blir påhoppade av medieprofiler. För två år sedan fick klassen Filip och Fredrik att pudla i direktsänd TV. De hade hånat klassen för sin kamp för en ny säsong av favoritprogrammet ”Geografens testamente”.

Efter TV-bråket med Filip och Fredrik: "Vi blev tagna på sängen”

Eleverna i 8F skriver också ofta krönikor i HuddingeDirekt. En krönika var så genialisk och välskriven att Ehsan Fadakar, chef för sociala medier på Schibsted, anklagade då 12-åriga Ludwig för plagiat.

DEBATT: Ludwigs svar till kritikerna: Ni kanske är såna som tror att barn är dumma i huvudet?

Vuxna förebilder?

Med Ludwigs svar följde också en debatt om vuxna förebilder och det hårda medieklimatet på sociala medier.

– Ungdomar nu för tiden kan mycket mer än vad vuxna tänker om oss. Det sårar oss lite, säger Aisha.

Nu är Hanif Bali ändå impad, medger han.

– Det här känns som en skolklass i min smak ändå. En klass jag vill uppmuntra. Jag vill jättegärna träffa dem och bjuder gärna klassen på en guidning i riskdagen, så kan jag förklara vad jag menade.