En 14-åring har rånats på alla värdesaker på Poseidons torg mitt i Handen. Foto: Mostphotos

14-åring rånad mitt på dagen i Handen – polisen letar uppgifter

En 14-årig pojke har rånats på jackan, kontokort, nycklar och mobiltelefon av två jämnåriga – mitt på dagen på Poseidons torg i Handen. – Vi uppmanar föräldrar och vittnen i Haninge att ifrågasätta det man ser, säger Lana Pålsson på polisen.

  • Publicerad 18:00, 4 dec 2019

Ungdomsrånen fortsätter i Haninge.

Vid 15-tiden på tisdagen blev en 14-årig pojke rånad på alla sina värdesaker på Poseidons torg.

– Två jämnåriga killar med kniv rånade honom. Ganska mycket folk rör sig på torget vid den tiden och folk borde ha sett något. Vi uppmanar dem att höra av sig och hjälpa oss, säger Lana Pålsson, kommunpolis i Haninge.

Vi kommer inte vidare i utredningarna om folk inte visar civilkurage

Lana Pålsson, kommunpolis i Haninge

Ungdomar som rånas på mobilen och jacka i Haninge har växt till ett stort problem. Tidigare i år låg antalet anmälningar på rekordnivåer.

Sällan finns vittnesuppgifter.

– Vi kommer inte vidare i utredningarna om folk inte visar civilkurage, säger Lana Pålsson.

Hon uppmanar nu föräldrar i Haninge att ifrågasätta om ens barn plötsligt kommer hem med en ny jacka eller mobiltelefon.

– Fråga var jackan kommer från, säger Lana Pålsson.

Överraskar det er att rånen sker så tidigt på dagen?

– Inte jättemycket. Rånen sker bland annat när ungdomar är på väg hem från skolan.

Fakta

Haninge – en segregerad ort

Kommundelar som Vega, Dalarö och Vendelsömalm upplevs som tryggare för varje år som går enligt Haninges trygghetsmätningar där invånarna själva lämnar svarar. Kommunens så kallade trygghetsindex mellan 2014 och 2018 förbättras också.

Men på andra håll i orten är det inte lika tryggt. Jordbroborna anser enligt trygghetsmätningarna att de bråkiga ungdomsgängen i centrum numera blivit ett ”mycket påtagligt problem”.

Haninge är likt Huddinge och Botkyrka bland de Stockholmskommuner med flest våldsbrott per invånare, men det senaste helåret har antalet anmälda våldsbrott i Haninge minskat trots att befolkningen ökat fort under samma period.

Brott mot andra personer, som misshandelsfall, har vikande siffror i Haninge över de senaste tre helåren, enligt BRÅ:s statistik.

Däremot syns hittills under 2019 en ökning av förmögenhetsbrott, som stölder och rån, samt specialstraffrättsliga brott som trafikbrott och narkotikabrott.

Polisen i Haninge meddelande i våras att ungdomsrånen under året varit fler i Haninge än någonsin tidigare.

Visa merVisa mindre