14-årigt straff står fast – men han är försvunnen

Kristofers Kastellanoss överklagan till HD får avslag. Han ska därför avtjäna 14 år i fängelse för mord. Men han är på rymmen och försvunnen. – Jag pratar inte om kontakter med mina klienter, säger hans försvarsadvokat.

  • Publicerad 16:26, 7 sep 2018

I våras dömdes Kristofers Kastellanoss – hemmahörande i Stockholm – för mord efter att i november i fjol knivskurit en annan man till döds i samband med en fest i Tullinge, Botkyrka.

Kristofers Kastellanoss hävdade att han handlade i nödvärn och överklagade till hovrätten som däremot fastställde domen.

I augusti skickades en ansökan om prövningstillstånd in till Högsta domstolen, HD, och i veckan kom beskedet från HD – avslag.

Det enda som kvarstår juridiskt nu är verkställandet av hans 14-åriga fängelsestraff.

Men det är bara ett problem. Ingen vet var den dömde Kastellanoss är.

Efterlyst internationellt

I somras under en fångtransport lyckades han rymma efter att en av kriminalvårdarna behövde stanna för ett toabesök. I handfängsel lyckades Kastellanoss springa ifrån de andra kriminalvårdarna och försvinna in i skogen utanför Laxå i Närke.

Snart två månader senare bekräftar polisen att han fortfarande är på fri fot.

– Personen i fråga är fortfarande efterlyst, både nationellt och internationellt via Schengen och av Interpol, säger Angelica Vallgren, presstalesperson vid polisen.

Polisen har varit sparsamma med uppgifter om var Kastellanoss kan befinna sig, men en teori är att han har haft siktet inställt på sina hemområden kring Stockholm.

Just nu är hans strafftid pausad och har formellt inte verkställts än.

Överklagat från livet på rymmen

Det avslagna prövningstillståndet inkom till HD under tiden att Kastellanoss var på rymmen. Men hans försvarsadvokat Roba Azzam – som skickade in ansökan – vill inte kommentera eventuell kontakt med sin klient.

– Generellt pratar jag inte om min kontakt med någon av mina klienter, säger hon.

Hur ser du på att HD inte tar upp fallet?

– Det är beklagligt, det är ju en hel del rättsfrågor som är intressanta. Till exempel tycker jag HD resonerar märkligt kring frågan om nödvärn, men även frågan om strafflindring som var vårt andrahandsyrkande.

”Kan inte utesluta att det påverkat processen”

Det hon syftar på är faktumet att Kastellanoss stannade kvar på platsen efter knivdådet och försökte rädda den knivskurne mannens liv.

Tror du att situationen med din klient på rymmen har påverkat rättsprocessen?

– Där finns det personer som är bättre lämpade att svara på den frågan, de som dömt till exempel. Jag vill inte tro att det har påverkat, men kan inte utesluta det, säger Roba Azzam.