Författare. Nazanin Nouri från Solna är aktuell med boken "Om jag dör nu kommer tidningarna att skriva mitt namn". Foto: Mikael Andersson

14-åriga Nazanin ger ut bok om flykten från Afghanistan

Flykten från krigets Afghanistan tog familjen Nouri till Solna. Nu är 14-åriga Nazanin bokaktuell med hennes upplevelser från tiden på flykt.

  • Publicerad 15:28, 24 apr 2020

Med boken vill jag ge lite perspektiv och berätta min historia

”Efter att ha flytt från Afghanistan där jag föddes via Iran, Turkiet och Grekland där vi bodde i sex år kom vi till Sverige 2015. De första åren bodde vi i Bollnäs där jag gick i skolan.

Det var där jag först fick idén till den här boken. Mina klasskompisar klagade och gnällde så mycket på allt från kläder, mobiler och till och med sina pennor och pennskrin. Jag blev jätteirriterad när de klagade på utseende och småsaker och att de hatade skolan.

Jag minns mycket från flykten. Jag minns hungern, rädslan och att min brorsa Omid var halvdöd och kämpade mot en njursjukdom och behövde vård. En dag åkte vi på en lastbil och satt på ett flak som täcktes av en presenning som vi satt under. Vi hörde skottlossning och det var massa poliser runt omkring.

Då tänkte jag på när min pappa läste i tidningen för mig. Där fanns listor på alla som hade dött och jag tänkte att om jag skulle dö så skulle jag i alla fall inte bli helt bortglömd.

Namnet på boken "Om jag dör nu kommer tidningarna att skriva mitt namn" kommer därifrån och det var något som vi kom fram till tillsammans med mina medförfattare.

Jag hade tre medförfattare till boken. De har intervjuat mig och har varit jättebra på att fånga min historia.

Jag vet inte om jag kommer att skriva fler böcker. Min dröm är att bli njurläkare. När min brorsa Omid var på sjukhus var jag med och tolkade åt mina föräldrar. Jag ställde en massa frågor till läkarna och lärde mig jättemycket. Min brorsa mår bra nu och han är en av mina stora förebilder.

Med boken vill jag ge lite perspektiv och berätta min historia, till både barn och vuxna, om hur det är att fly som barn".

Nazanin Nouri Foto: Mikael Andersson

Favorit. Nazanin Nouri går ofta till Gyllene porten för att koppla av och titta på utsikten. Foto: Jonas Månsson

Nazanin Nouri

Ålder: 14
Familj: Två äldre bröder, Omid och Navid, mamma Masoume och pappa Hamidola.
Bor: Västra skogen i Solna
Gör: Går i åttonde klass i Skytteholmsskolan

Tre Solnafavoriter

Gyllene porten

Det finns en utkiksplats när där jag bor. Jag går dit med mina kompisar nästan varje dag. Vi kollar på utsikten eller på månen. Jag får ett lugn där.  

Tunnelbanan

Jag tycker att det är supercoolt med det orangea vid rulltrapporna vid Solna centrum.

Solna centrum

Jag brukar gå dit med mina vänner efter skolan. Vi går till biblioteket, äter på någon restaurang eller tittar på kläder. Det saknar jag jättemycket när vi inte har gjort på länge.

Visa merVisa mindre