Utdelning. Ungefär 100 matpaket med basvaror körs ut varje vecka till stockholmare som är i akut behov av mat, enligt Islamic Relief. Foto: Islamic Relief

14 000 utsatta stockholmare får hemkörda matpaket

Redan utsatta grupper har drabbats hårt av coronakrisen. Nu kör hjälporganisationen Islamic Relief hem matpaket till dryg 14 000 stockholmare, bland annat i Skärholmen. Flera av dem är barnfamiljer.

  • Publicerad 16:51, 10 jun 2020

Ris, pasta, bönor, krossade tomater, olja, tonfisk och andra basvaror packas i kartonger som sen levereras till utsatta grupper runt om i Stockholm. Det är bland andra ensamkommande barn, papperslösa, asylsökande och ekonomiskt utsatta familjer som är i akut behov av mat som nu får hjälp av biståndsorganisationen Islamic Relief.

Det är människor som redan innan krisen var i en svår situation som nu står utanför skyddsnäten, enligt Mohammed Mohsen på Islamic Relief.

– Det är också personer som har haft tillfälliga jobb som de förlorat som nu inte kan försörja sig och sina familjer. Det är väldigt många barn som är berörda, säger han.

Kan inte hjälpa alla

Organisationen började med att dela ut mat vid moskén på Södermalm i maj men för att nå fler i andra stadsdelar körs nu också runt 100 matpaket i veckan hem till människor. Insatsen, som finansieras av Radiohjälpen, tar slut i juli. Då räknar Islamic Relief med att ha hjälpt 14 400 stockholmare, 8 600 av dem är barn.

– Vi har också paket med blöjor och välling som är dyrt och som många nu inte har råd att köpa. Vi prioriterar barn och ensamstående föräldrar i första hand men även andra barnfamiljer och pensionärer i segregerade förorter, säger Mohammed Mohsen.

Han säger att behoven är långt större än Islamic Relief räknat med och att organisationen inte lyckas hjälpa alla.

– Det visar att samhället måste ta ansvar för de som faller utanför skyddsnätet. Vi har sagt till kommuner och MSB att vi finns här som stöd om krisen fortsätter. Vi har kompetens, kan många språk och kan mobilisera många volontärer. Viljan att hjälpa är stor, säger Mohammed Mohsen.

Nödhjälp. Förutom mat bidrar Islamic Relief också med barn- och hygienartiklar. Foto: Islamic Relief

Områden med störst behov

Här är de områden där behoven är som störst, enligt Islamic Relief:

Botkyrka

Järva

Rågsved

Skärholmen

Vällingby

Södermalm

Visa merVisa mindre