Tillskott. "Pengar kommer inte att vara något problem när det gäller upprustning av skollokaler under ett bra tid framöver", säger Pehr Granfalk om fonden. Foto: Åsa Sommarström/Pekka Pääkkö

136 ”Arenastadsmiljoner” ska rusta skolorna

Enligt Solnas blågröna styre blev en välfylld fond kvar efter att staden lämnade sitt ägande i Arenastaden. 136 miljoner tillskjuts nu skolan. – Det här är en stor grej, en jävligt stor grej, säger Pehr Granfalk (M).

  • Publicerad 09:30, 19 mar 2021

I vintras sålde Solna sina sista aktier i Arenastaden. Därmed tog ett långvarigt ägande i stadsdelens utveckling slut.

Kvar blev en fond med 136,5 miljoner kronor, pengar som var öronmärkta för stadsbyggnadsprojekt som gator, vägar och kostnader kopplade till arenan.

Nu föreslås en skolupprustningsfond dit pengarna flyttas. 33,5 miljoner läggs ovanpå från 2020 års överskott.

Fonden lanseras i dag av Solnas blågröna styre.

– Arenastaden kostade oss mindre än vad vi hade räknat med. Nu kommer pengar från Arenastaden att gå till Solnas barn och elever, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

– Att modernisera och rusta upp skollokaler är en viktig framtidsfråga, nu kan vi lägga in en väldigt mycket högre växel i det arbetet.

Enligt Pehr Granfalk är fonden smått historisk.

– Det här är en stor grej, en jävligt stor grej. Ett så här stort tillskott som inte är kopplat till budget, det kanske händer var tjugonde år.

Kan påskynda ombyggnation

Sedan det kritiserade beslutet att stänga ner delar av Skytteholmsskolan har debatten om skolan intensifierats. Nystartade Skolinitiativet har demonstrerat med krav om mer resurser till Solnas skolor.

Men det hänger inte ihop med den nya fonden, säger Pehr Granfalk.

– Nej, det skulle jag inte säga. Det är ganska hårt styrt hur man kan göra reserveringar i eget kapital. De kommer nog däremot att bli väldigt glada över satsningen.

Under 2021 kommer Råsundaskolan att byggas om för att kunna ta emot Skytteholms mellanstadieelever. Arbetet kan tack vare fonden skyndas på, uppger Pehr Granfalk.

Vilka skolor som sedan står på tur att rustas är inte helt bestämt.

Det som begränsar, menar han, är snarare logistiken – det vill säga hur undervisning och renovering kan ske parallellt – än ekonomin.

Den ordinarie budgeten för underhåll av skollokaler ligger på cirka 50 miljoner kronor.

– Pengar kommer inte att vara något problem när det gäller upprustning av skollokaler under ett bra tid framöver.

Sålde aktierna

2016 beslutade fullmäktige att lämna sitt ägande i Friends arena.

Staden blev dock kvar som ägare i bolaget Råsta Holding AB, som utvecklar stadsdelen Arenastaden, ihop med Fabeges bolag Visio Råsta AB.

Solna har avsatt pengar till en fond för kostnader för bl a infrastruktur i stadsdelen.

När Solna stad sålde sina aktier i Råsta Holding för 100 miljoner kronor (i november 2020) avslutades stadens åtaganden i Arenastaden.

Prislappen kritiserades av Socialdemokraterna som ansåg att Solna förlorade hundratals miljoner på affären. Partiet menar att arenan och Arenastaden blev en hård smäll för Solna, dels ekonomiskt och dels då antalet bostäder blev betydligt färre än planerat.

Visa merVisa mindre

Stadsdelsbygge. Solna var delägare i Råsta Holding AB, som utvecklar stadsdelen Arenastaden, fram till november 2020. Foto: Sofia Ekström