13 Sumpanpolitiker bakom #imaktenskorridorer

Efter #metoo går 1641 politiker ut och vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp under #imaktenskorridorer. Bland dem finns 13 namn från Sundbyberg. Josefin Malmqvist (M), kommunalråd, berättar att hon själv blivit utsatt på olika vis tidigare i sin karriär.

  • Publicerad 10:20, 22 nov 2017

Efter att flera yrkesgrupper gått ut och vittnat om trakasserier och övergrepp i samband med #metoo samlas nu 1641 politiker under hashtaggen #imaktenskorridorer.

Via en sluten Facebookgrupp har politiker delat med sig av sina berättelser, som nu delas som bilder på Instagram.

13 politiker och politisk engagerade kvinnor i Sundbyberg ställer sig bakom uppropet. En av dem är Josefin Malmqvist (M), kommunalråd och ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

– Jag skrev under för att jag tycker att det är otroligt viktigt att belysa och sätta fingret på problemet som #metoo-kampanjen synliggjort.

Har du själv blivit utsatt?

– Ja vid många olika tillfällen under min politiska karriär, i olika utsträckning och form. Dock inte sedan jag flyttade till Sundbyberg. Och de flesta som jag pratat med vittnar om samma sak. Det är ett övergripande problem som vi måste göra någonting åt. Att kvinnor lämnar politiken på grund av hot, våldtäkter och trakasserier är helt oacceptabelt.

Att kvinnor lämnar politiken på grund av hot, våldtäkter och trakasserier är helt oacceptabelt.

Att läsa alla berättelser som kommit fram i den slutna gruppen, beskriver Josefin som en tsunami av vittnesmål som svepter över det politiska Sverige.

– Det är överväldigande och väldigt upprörande att läsa. Jag har stött på många av dessa berättelser själv och genom vänner och bekanta, men nu blir man verkligen medveten om omfattningen av det. Det är något som aldrig ska tolereras, vilket måste säkerställas inom alla olika partier.

Övergrepp inom ungdomsförbund

Sofia Kuno, politisk sekreterare på Sundbybergs stad för Vänsterpartiet har också skrivit under uppropet.

– Jag har själv inte varit utsatt utan skrev under som en viktig principsak att markera mot att sådant här inte får förkomma inom politiken. Det är oerhört viktigt, speciellt inom den politiska världen, för att visa att demokratin fungerar. Vi kan inte riskera att halva befolkningen tystas och skräms av detta. Det visar också att de patriarkala strukturerna finns överallt och inget parti är fredat, säger hon.

Det är mycket lojaliteter som spelar in vilket gjort att personer som betett sig illa ändå fått fortsätta.

Sofia Kuno känner det som en befrielse att berättelserna nu kommit fram i ljuset.

– Det är överväldigande när man inser vidden av alla berättelser. Det är saker som både skett i närtid och personer som berättar om övergrepp när de varit väldigt unga och engagerade i olika ungdomsförbund. Det är mycket lojaliteter som spelar in vilket gjort att personer som betett sig illa ändå fått fortsätta, säger hon.

De andra politikerna och politiskt engagerade kvinnorna i Sundbyberg är:

Veronica Kallander (V), vice gruppledare Vänsterpartiet, Sundbyberg

Nathalie Sundesten Landin, (S), Sundbyberg

Anna Sundberg (Mp), Sundbyberg

Anna Bergkvist ordförande (L), Sundbyberg

Christina Fjellström (S), kommunfullmäktiges ordförande i Sundbyberg

Alexandra Völker (S)

Ayla Eftekhari (S)

Ina Djurestål (M)

Dorna Dehkhoda (S)

Mariam Osman Sherifay (S)

Åsa Zetterberg (S)

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvinnojouren befarar anstormning när restriktionerna lättar

Nyheter Få har sökt hjälp hos kvinnojouren under pandemin Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Hos kvinnojouren i Sundbyberg har det varit oroväckande få som har sökt stöd under pandemin. "När restriktionerna minskar väntar vi oss att fler...söndag 9/5 5:15

”Sådant här ska inte kunna ske igen”

Nyheter Anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar Kommunalrådet Johan Storåkers beklagar att inte tillräckligt har gjorts i Rissne och säger att mycket tyder på att staden har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.lördag 8/5 15:15

Personalen larmade om fritidsgården i många år

Nyheter Ungdomar och personal fick ha på sig ytterkläderna inomhus Trots att personalen larmade om problemen under många år blev inte arbetsmiljön bättre på Hundra74:an. " Jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna", säger Yerusaliem Tesfai som...lördag 8/5 15:15