Steven Kiabi håller i utbildningen. Foto: Läsarbild Upplands-Bro kommun

13 sommarjobbare i Upplands-Bro får gå demokratiskola på lovet

13 av de ungdomar från Upplands-Bro som sökte sommarjobb i kommunen får i stället gå en kurs i demokrati. – Vi vill ge kunskaper och visa på positiva förebilder, säger projektledaren Steven Kiabi.

  • Publicerad 15:08, 8 aug 2019

Demokratiskolan startade förra året för bara fyra deltagare. I år är det 13 ungdomar som under tre veckor får teoretiska kunskaper varvade med praktiska övningar. De är mellan 15 och 17 år och valdes ut bland dem som sökt sommarjobb.

– Jag sökte sommarjobb inom kommunen och så bara fick jag det, säger Loke Oahchi, 16, från Eriksberg. Jag visste inte riktigt vad det var för något. 

Så hur verkar det?

– Bra. Vi lär oss mycket om demokrati och sånt. Och så ska vi hålla i ett event. Göra en fotbollsturnering på tisdag i Bro för 8 – 13-åringar. Annars har det varit mycket samarbetsövningar. Och så får man genomgånger och får uppgifter på det. Vi skriver inlägg på Insta och Tumbler också. Om EU, rättigheter, opinionsbildning.

Bakgrunden till utbildningen är bland annat att valdeltagandet sjunker bland unga.

Valdeltagande

– Vi vill öka delaktigheten, säger projektledaren Steven Kiabi. En förutsättning för det är bättre kunskaper. Vi utbildar unga som sedan arbetar för andra ungdomar om jämställdhet, rösträtt, yttrandefrihet och delaktighet.

Sverige är en demokrati med högt valdeltagande. Korruptionen har ansetts liten, utbildningsnivån är hög. Yttrandefrihet och offentlighetslagstiftning gör det möjligt att säga vad man vill och ta reda på det man vill. Mötesfriheten ger alla rätt att, under fredliga former, samlas och demonstrera för att påverka samhället.

Hotbild

Men demokratin är inte självklar. Allt färre engagerar sig politiskt. Myndighetspersoner, blåljuspersonal, politiker och journalister hotas. Det sprids hatpropaganda, lögner och rasistiska slagord på nätet.

– I sociala medier tar starka personligheter sig rätten att sätta dagordningen. Ungdomar som ser Trump och andra kända politiker uttrycka saker som inte ligger inom våra demokratiska värderingar kan börja tycka det är bra med en stark ledare. Men vi vill visa på positiva förebilder. Eldsjälar i Sverige och andra delar av världen som använder sin röst på ett bra sätt.