Protesterar. Elin Gauffin och Jenny Andrén Bertills ordnar demonstrationer i söderort, mot hyreshöjningar. Foto: Pia Bispo

13 demonstrationer mot marknadshyror

De vill inte tvingas flytta på grund av hyreshöjningar. Nästa söndag ordnas 13 små demonstrationer på grön linje i söderort, som en del av protesterna mot marknadshyror.

  • Publicerad 09:49, 14 apr 2021

– Folk börjar planera för att flytta från Stockholm, om marknadshyror slår igenom fullt ut, säger Elin Gauffin från den lokala hyresgästföreningen på Rönnbärsgården i Dalen.

Den 18 april hålls över 100 minidemonstrationer i hela landet mot införandet av marknadshyror. 13 av dem ordnas längs grön linje i söderort. Demonstrationerna är små, ungefär fem deltagare per ställe, för att minska risken för smittspridning.

Hyresgästerna befarar att regeringen vill införa marknadshyror. Senast den 31 maj ska regeringens utredning presenteras som handlar om fri hyressättning för nyproduktion.

Kom hit om du vill lyssna:

Här arrangeras protesterna i söderort, den 18 april:

Klockan 12 i Gubbängen, Hökarängen, Farsta centrum, Farsta strand.

Klockan 13 i Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp, Bagarmossen, Skarpnäck, Dalens centrum.

Protesterna ordnas även i Högdalen, Rågsved och Årsta, och eventuellt på fler platser, oklart vilken tid än.

Källa: Mer information finns på "www.raddahyresratterna.se"

Visa merVisa mindre

En månad senare, den 30 juni, väntas ett till uppdrag från regeringen vara klart. Det handlar om en utredning som ser över hur hyresrätters läge och kvalité kan få större genomslag i hyressättningen.

De båda utredningarna är ett resultat av januariavtalet, efter en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Det finns ett jättestort engagemang emot marknadshyror i söderort. Motståndet har växt fram under flera år och nu är det skarpt läge. Det handlar om unga som inte kan flytta hemifrån, par som inte har råd att separera, pensionärer som är förtvivlade över sin situation. Alla, oavsett boendeform, blir förlorare i ett samhälle med ökade klyftor och trångboddhet, vilket pandemin redan har visat. Vi har uppmanats att stanna hemma, men alla har inte ett hem att vara i, säger Elin Gauffin.

Hyresrätter i Dalen. Foto: Pia Bispo