Offret, en 45-årig man, skulle på kvällen den 2 januari i år ta ut pengar i bankomaten i Rissne centrum när han attackerades.

Mannen, som var ute på restaurang med sin flickvän i Rissne när han skulle ta ut pengar, höggs flera gånger och avled av sina skador.

https://www.mitti.se/nyheter/rymde-fran-rattspsyk-nu-atalas-20-aringen-for-mordet/repudl!70jEsCvwSV6uk9puV2Wfsw/

En 20-årig man dömdes på tisdagen i Solna tingsrätt för mord. Straffet blir 13 års fängelse.

Inte sjuk

En rättspsykiatrisk undersökning har tidigare visat att 20-åringen lider av en allvarlig psykisk störning. Men Socialstyrelsens rättsliga råd går emot den bedömningen och anser att mordet inte har begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Något som betyder att det saknas förutsättningar för rättspsykiatrisk vård och tingsrätten i Solna instämmer i den bedömningen.

– Mot bakgrund av att det fanns en viss tveksamhet i den rättspsykiatriska undersökningen och då Rättsliga rådet var enigt i sin bedömning anser tingsrätten att den rätta påföljden i detta fall är fängelse, säger Patrik Skogh, rådman, i ett pressmeddelande från Solna tingsrätt.

Nöjd med domen

Mannen har erkänt att han knivhögg 45-åringen, men nekat till uppsåt att döda.

Han döms samtidigt för rån vid samma bankomat 27 december 2020 och försök till rån vid en bankomat på Vasagatan i Sundbyberg den 4 januari 2021.

Straffvärdet för alla brott uppgår egentligen till fängelse i 17 år. Men eftersom brotten begicks någon månad innan mannen skulle fylla 20 år blir straffet 13 års fängelse.

20-åringens advokat Martin Persson säger att hans klient är mycket nöjd med domen trots han har nekat till att han haft uppsåt att mörda 45-åringen. Det var nämligen den nu dömde mannen som ville att det rättsliga rådet skulle göra en ny bedömning av huruvida han lider av en allvarlig psykisk störning eller ej.

– Han är nöjd eftersom det blev fängelse och inte rättspsykiatrisk vård. Så även om inte rätten gick fullt ut på hans linjen är han nöjd och tänker inte överklaga, säger Martin Persson.