Leonardo de Oliveira i sin nya klubb, FC Porto. Foto: Läsarbild Privat

13-åringen från Åkersberga går i Ronaldos fotspår

Leonardo de Oliveira drömmer om att bli proffs. Nu spelar han för FC Porto i Portugal och är på väg mot ett liv som fotbollsspelare. – Min största dröm är att spela för Real Madrid, säger han.

  • Publicerad 17:08, 21 dec 2018

Leonardo de Oliveira är uppvuxen i Margretelund i Åkersberga och började spela fotboll i tidig ålder. Nu har han skrivit kontrakt med portugisiska klubben FC Porto och har redan vunnit flera priser.

Det ser ut att gå bra för 13-åringen då flera portugisiska klubbar var intresserade av honom. En dröm säger Leonardo men kanske är den större hos hans pappa, Daniel de Oliveira som har sin släkt i närheten av FC Portos arena.

– Det blev mycket känslor så klart för mig dels för att det är min klubb och min härkomst, säger pappa Daniel de Oliveira.

Bor i Portugal

Familjen de Oliveira flyttade ner till Portugal i somras och bor där sedan dess. Leonardo de Oliveira går i engelska skolan och spelar fotboll för klubben.

Hur långt det ska gå får framtiden visa men klart är att han är på rätt spår mot sin dröm. Att spela för Real Madrid, precis som Ronaldo gjorde.

– Det här har varit mitt mål att få spela för en storklubb i den här åldern. För två år sedan mötte jag Porto när jag spelade i AIK och det var det bästa lag jag har mött, säger Leonardo.

Ung talang

Leonardo började spela i IFK Österåker och gick sedan till IFK Stocksund innan han hamnade i AIK. Under tiden i AIK åkte han ner på ett träningsläger med portugisiska klubben Benfica. Där var det flera duktiga spelarna i Leonardos ålder och upp till fyra år äldre.

Leonardo visade framfötterna och blev utsedd som bästa spelaren av alla åldrar, trots att han var yngst.

– Skillnaden här nere är att allt är mycket mer seriöst. De tar fotbollen mer seriöst och det gillar jag, säger Leonardo.

Han spelar anfallare och leder den interna skytteligan. Han har enligt sig själv ett bra skott och bra teknik. Leonardo säger också att han är snabb. Men framförallt, han gillar att spela fotboll. Så ofta han kan.

Är du nya Ronaldo?

– Man får väl hoppas på det.

Fakta

Leonardo de Oliveira

Ålder: 13 år

Bor: Vilamoura, Portugal (uppväxt i Åkersberga)

Aktuell med: Spelar fotboll i FC Porto

Tidigare klubbar: IFK Österåker, IFK Stocksund och AIK

Firar jul: I Algarve, Portugal med familjen

Visa merVisa mindre