Hemtjänstpersonalen i Värmdö saknar skyddsutrustning för att kunna skydda sig mot coronaviruset. Foto: Mostphotos

120 i hemtjänsten tvingas jobba utan skydd mot coronaviruset

Hundratals anställda inom hemtjänsten i Värmdö saknar utrustning för att kunna skydda sig mot coronaviruset. – Klart att det är allvarligt – vi riskerar ju att bära smittan vidare, säger Malin Nilsson på fackförbundet Kommunal.

  • Publicerad 12:33, 26 mar 2020

Bristen på munskydd, visir och långärmade förkläden inom hemtjänsten i Värmdö riskerar att slå hårt mot både äldre och anställda. Kommunal har omkring 120 medlemmar i Värmdö som berörs.

– Vi måste få den skyddsutrustningen vi behöver för att kunna arbeta, säger Malin Nilsson, sektionsföreträdare på Kommunal i Värmdö.

Fåtal utrustningar kvar på Gustavsgården

Vid sidan om sitt fackliga uppdrag arbetar hon som undersköterska på det särskilda boendet Gustavsgården. Även där märks bristen på skyddsutrustning.

 – Där har vi några fåtal skyddsutrustningar kvar, men vi har också brister.

Skyddsutrustning som används på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge vid möte med coronavirussmittade patienter. Foto: Veronica Johansson

”I beredskap att det kan bli övermäktigt”

Hon känner inte till några fall av coronavirus bland personerna som bor på  Gustavsgården eller Djurhemmet eller bland personerna som får hjälp av Värmdös hemtjänst.

Ett fåtal skyddsutrustningar finns kvar på Gustavsgården. Foto: Johan Kristensen

Hon är medveten om att läget snabbt kan förändras om smittan börjar spridas bland kommunens invånare över 70 år.

– Än har vi inte märkt någon skillnad men vi är i beredskap att det kan bli väldigt övermäktigt, säger Malin Nilsson.

Vad ska vårdpersonal göra om det finns misstanke om coronavirus och skyddsutrustning saknas?

– Vi kan inte göra så mycket mer än att sätta på oss det skydd vi har. I ett sådant läge är det chef som delegerar, det är de som bär arbetsmiljöansvaret.

Överväger ni att stänga arbetsplatsen om den blir farlig för era medlemmar?

– Det är ett jättesvårt läge. Vi ska ju fortfarande vårda människor. Går vi upp i skyddsstab riskerar ju människor att inte få vård. Vårdförbundet i Region Stockholm har ju varnat för att man kan hamna i ett läge där arbete måste avbrytas. På Värmdö har vi ingen sådan plan i dagsläget. Men mycket kan hända på en timme också.

Chefen om bristen på skyddsutrustning: ”Vi är inget sjukhus”