Yoga. Det brukar komma rejält med folk för att yoga på Nytorps gärde. Instruktören Johan Hedström leder med en röst som är tydlig och mjuk. Foto: Anders Björklund

12 tips för sommaren på linje 17

Den som tröttnar på hängmattan behöver inte bege sig långt för att hitta något att göra i sommar. Här är ett gäng med tips för Hammarby-Skarpnäck.

  • Publicerad 05:15, 25 jun 2022

Alla ska kunna hänga med

På Nytorps gärde återupprepar Kroppsverkstan-Yogarummet succén med gratis utomhusyoga. Varje måndag fram till och med den 4 juli är det samling. Yogan som leds av instruktör kommer sedan tillbaka den 8 och 15 augusti.

Klockan 18-19 är tiden som gäller och det är inte ovanligt att ett hundratal utövare dyker upp.

–  Jag tror det handlar om att många som varit nyfikna provar på. Det är gratis och man gör det många tillsammans. Du kan också komma och gå lite som du vill. Det blir folkligt och är blandade åldrar, säger Anneli Mahara, delägare i Kroppsverkstan-Yogarummet.

Deltagarna sprider ut sig på gräset på delen av gärdet nära lilla bollplanen mot Björkhagen.

Foto: Direktpress

– Alla ska kunna hänga med, men det kan också göras utmanande. Det är flödande rörelser där du får i gång cirkulationen i kroppen, men också lite styrka. Samtidigt försöker man att röra sig i samklang med andningen. Det är en träning i närvaro och på känslan i kroppen, mer än på att du ska vara duktig och prestera. Är det varmt är det lite mer stilla yoga, säger Anneli Mahara.

Yoga utomhus utövas även på fler platser. Vid Torpet i Orhem leder Emma af Geijerstam från Berget studio frukostyoga 17 jul, 7 augusti och 21 augusti klockan nio. De är dock inte gratis utan kostar en slant.

Låt dig guidas i världsarvet

I sommar arrangerar både stadsmuseet och hembygdsföreningen guidade visningar på Skogskyrkogården.

Guidningarna har olika inriktning. Stadsmuseet kör sina vandringar varje söndag klockan 13-15 hela sommaren fram till den 30 oktober. Den som följer med får höra om hur arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz tänkte när de ritade kyrkogården som funnits på Unescos världsarvlista sedan 1994. Biljetter går att köpa i Visitors center.

Av annat slag och vid bara ett tillfälle är hembygdsföreningens arrangemang den 27 augusti klockan 13. Skarpnäcksprofilen Carl-Johan Freed leder en vandring under rubriken "Fler okända kända". Enligt hembygdsföreningen väntar en vandring där du besöker gravarna till kändisar och prominenta personer som i vissa fall kanske fallit i glömska hos folk.

Världsarv. Guidade vandringar hålls på Skogskyrkogården.

Besök två av tusen trädgårdar

Den 3 juli arrangeras Tusen trädgårdar runt om i Sverige. I både Hammarbyhöjden och Bagarmossen finns trädgårdar att besöka.

Hammarbyhöjdens fritidsträdgårdar på Finn Malmgrens väg 87 har deltagit i arrangemanget i flera år. Nu är de tillbaka efter inställda arrangemang under pandemin.

– Vi öppnar våra lotter och välkomnar besökare att kliva in och titta på närmare håll, säger föreningsordförande Frida Sandegård.

Utöver besök på lotterna finns möjlighet till fika med hembakat. Intäkterna går till Ukraina.

I Bagarmossen kan intresserade besöka Sagojords kulturträdgård som ligger på Byälvsvägen 57. Det är en bit äldre trädgård där växtligheten kombineras med sagor och filosoferande litteratur. Den som vill hittar fler trädgårdar i Stockholm på Tusen trädgårdars webbsida.

Trådgårdarna är öppna klockan 10-17.

Odling. Koloniträdgården i Hammarbyhöjden. Foto: Frida Sandegård

Festivalfeeling x 2

I Bagarmossen och Pungpinan väntar två arrangemang med festivalkänsla i sommar.

Först ut av de två är konsertveckan på Karl o Kristinas i Pungpinan den 2-4 augusti. Första kvällen äntrar pianodemonen Robert Wells och Charlie McCoy scenen med boogie, bluegrass och blues. Efterföljande kväll blir det county och western med Chris Kläfford och slutligen på torsdagskvällen är det dags för Skarpnäcksbon Shirley Clamp som kör pop, soul och schlager. Biljetter finns att förköpa på restaurangen och på nätet.

Av annan karaktär är festivalen som planeras på Bagarmossens Folkets hus 19-21 augusti.

– Malmö intar Bagarmossens Folkets hus. Det finns otroligt mycket bra i södra Sverige som vi i huvudsstaden sällan tar del av, säger Lena Wolmner, verksamhetschef på Bagarmossens Folkets hus men med bakgrund på Malmöfestivalen.

I detta fall syftar hon på tre akter. Carl-Johan Lundgren från banden Vit Päls och Laser & Bas, koreografen Viktor Fröjd med klubbföreställningen Festen, liksom Klubbkören där en och annan kulturprofil ingår.

– Alla är stora i Malmö. Klubbkören gör en svängig coverrepertoar och säljer ut varenda gång.

Viktor Fröjds Festen är en dansföreställning interaktiv med publiken.

– Det blir som en klubb till slut, säger Wolmner.

Fler programpunkter tillkommer på festivalen i Folkets hus.

Allsång. Shirley Clamp i Allsång på Skansen. Vem vet kanske blir det lite allsång i Pungpinan också. Foto: Most Photos

Slå med lie

Naturskyddsföreningens ängsgrupp jobbar för att hålla ängslandskapet vid Ekudden i Flatens naturreservat öppet.

Den 14 augusti klockan 10 är det dags för den årliga slåtterdagen och då är det möjligt att fatta tag i det gamla jordbruksredskapet lie, men också räfsa. Redskap lånas ut.

– Alla är välkomna. Att ängslandskapet hålls öppet uppskattas av folk som vistas i Flatens naturreservatet, säger Lasse Lidgren i ängsgruppen.

Samling sker på Ekudden vid Flatens norra strand, intill Listuddens gård.

Den 19 juni klockan 11 är det också samling, men då för att inventera vilka ängsväxter som finns här.

7 andra sommartips i Hammarby-Skarpnäck

Parkteaterns föreställningar

18 juni, 30 juni och 25 augusti.

Vad: Den 18 juni bjuder Parkteatern på australiensiska cirkuskompaniet Circas akrobater i en gratis föreställning i Skarpaby lekpark klockan 18. Här utmanas människokroppens kapacitet samtidigt som violinist ackompanjerar.

Parkteatern bjuder även på Marionetteaternas "Gruffalon" 30 juni klockan 11 vid Skarpnäcks kulturhus. Den 25 augusti klockan 11 och 13 bjuds på operaföreställningen "Sova vaken" vid Skarpnäcks kulturhus.

Plats: Skarpaby lekpark och utanför Skarpnäcks kulturhus

Koloniguidning

17 juli, klockan 12.00.

Vad: Hembygdsföreningen arrangerar gratis guidad vandring i Skrubba koloniområde med fika och historisk tillbakablick.

Plats: Skrubba koloniområde.

Utomhusbio

26 augusti.

Vad: Utomhusbio på Lagaplan. Etfer solnedgång visas Comedy Queen på storskärm i en öppen föreställning. (Startid meddelas senare).

Spontanfotboll

Flera datum.

Vad: Spårvägens FF arrangerar gratis fotboll för unga mellan 7 och 14 år. Alla måndagar fram till 8 augusti. Onsdagar fram till 3 augusti. Öppet klockan 16-18.

Plats: Skarpnäcks Sportfält

Sportfritids

Flera datum.

Vad: Olika sporter och sällskapspel gratis för barn och unga. Bagarmossen Kärrtorps BK står bakom arrangemanget som är måndag-torsdag, vecka 25 och 30. Öppet klockan 10-14.

Plats: Kärrtorps IP

Sommarskoj

Flera datum.

Vad: Fram till den 22 juli kommer personal att finnas vid Brödkaveln i Bagarmossen. Det blir lekar, pyssel och spontanidrott. I Skarpaby kommer det fram till 12 augusti arrangeras spontanidrott, bland annat beachvolleyboll och beachhandboll, men också pyssel och lekar. På båda ställen är det i gång alla vardagar klockan 10.30-17.00.

Plats: Brödkaveln och Skarpaby

Sommartorg för seniorer

Flera datum.

Vad: Onsdagar, torsdagar och fredagar vecka 26-31 arrangeras sommartorg för seniorer. Klockan 10-14 kommer det vara aktiviteter exempelvis boule, gymnastik, sång, frågesport, brädspel.

Plats: Lagaplan

Visa merVisa mindre

Slåtter. Ängsgruppen tar hand om landskapet vid Ekudden. Foto: Anders Tranberg