Sjukläge. Tolv av 70 vårdanställda är sjuka i covid-19. Foto: Mostphotos

12 av 70 vårdanställda på Nacka sjukhus har covid-19

Tolv anställda på Nacka sjukhus är hemma och sjuka i covid-19. Flera jobbar på geriatrikavdelningen som vårdar äldre och sköra patienter. ”Jag är jätteorolig”, säger Ann Johansson, vice ordförande på Vårdförbundet, till Svt.

  • Publicerad 09:53, 18 nov 2020

Nacka sjukhus geriatrik är uppdelad i tre avdelningar, två för coronapatienter och en för övriga äldre och sköra patienter.

Av de 70 som inte arbetar på sjukhusets coronavdelningar har tolv nu testats positivt för coronavirus.

– Jag tror att det är en samhällsförvärvad smitta, att man har fått den utanför. Sen kan man ha spridit den till kollegor på sjukhuset, men den har sannolikt kommit utifrån, säger Peter Johnson, verksamhetschef Capio geriatrik Nacka till Svt.

Påverkar säkerheten

Han säger att personalen använder skyddsutrustning och att han känner sig trygg med att smittan inte sprids vidare till patienterna. För att hantera situationen har personal behövt ta dubbla pass och sjukhuset har hyrt in personal.

Vid hög frånvaro minskar sjukhuset dessutom antalet vårdplatser.

– Ur den synvinkeln påverkar det ju medicinska säkerheten i regionen om man säger så, säger Peter Johnson till Svt.

Flera vårdanställda sjuka

Vårdförbundet märker att fler medlemmar drabbas av coronaviruset och hur trycket ökar på personalen.

– Jag är jätteorolig. Läget är ju redan innan tajt och ökar smittspridningen och vårdpersonal blir sjuk kommer det naturligtvis få konsekvenser för om man kan vårda, säger Ann Johansson, vice ordförande Vårdförbundet till Svt.