Vid lunchtid hävde polisen sina avspärrningar runt bensinmacken och snabbmatsrestaurangerna. Foto: Henrik Lindstedt

12-årig flicka skjuten till döds i Hallunda

Natten mot söndagen den 2 augusti sköts en 12-årig flicka till döds vid en bensinstation i Hallunda. Enligt uppgifter till flera medier var hon inte den egentliga måltavlan, utan föll offer för en kriminell uppgörelse.

  • Publicerad 16:41, 2 aug 2020

Vid 03.27 natten mot söndagen den 2 augusti väcktes flera boende i Hallunda av höga smällar. Polis tillkallades och väl på plats vid Shell-macken på Sankt Botvids väg, intill E4:an, hittades en 12-årig flicka skottskadad.

Flickan kördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Ingen gripen

Enligt uppgifter till Aftonbladet och Expressen ska flickan inte ha varit den egentliga måltavlan i skjutningen. Båda tidningarna skriver att det rör sig om en uppgörelse mellan kriminella.

Polisen har under morgonen och dagen genomfört en brottsplatsundersökning och säkrat bevisning på plats.

Ingen ska ännu vara gripen för brottet som i nuläget utreds som mord.

– I nuläget finns det ingen gripen som är misstänkt, men flera personer är hämtade till förhör och det är personer som vi, på goda grunder, tror kan bidra till utredningen, säger Carolina Paasikivi till DN.

På stolparna som markerar entrén till McDonald's drive syns två tydliga skotthål.

Orolig för sin son

I korsningen till Tre källors väg kommer Nina gåendes för att se om området fortfarande är avspärrat.

– Det är så hemskt. Det var inte så längesen en ung kille blev skjuten vid Brunna IP. Mina tankar går till familjen, det här måste vara fruktansvärt för dem att genomlida, säger hon.

Hon har bott i Hallunda i hela sitt liv och är oftast trygg i sitt område. Men den här händelsen har fått henne tänka om.

– Jag har en son som är 17 år. Han kommer inte få gå till McDonald's längre. Jag tror många kommer förbjuda sina barn från att gå dit.

Flickans föräldrar är underrättade om vad som hänt.

Enligt Botkyrka kommun ska en minnesplats ha upprättats vid Shell-macken. För dem som behöver stöd har finns en kommunal stödtelefon: 08-530 616 30.

Inrikesministern reagerar

Ekot från skjutningen har under söndagen fått politiker på högsta ort att reagera. Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar händelsen till TT/DN:

”Jag är medveten om att inga ord är tillräckliga för den som förlorat ett barn på detta fruktansvärda sätt, men jag vill ändå säga att våra tankar går till er och att vi delar er sorg i denna svåra stund. Från regeringens sida kommer vi fortsätta att med kraft bygga ut samhällets förmåga att bekämpa brottsligheten med fler poliser, skärpta straff och förebyggande arbete."