Vaccinera mera. Det är stridsropet från Folkhälsomyndigheten och biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell. Foto: Mostphotos/FHM

119 nya coronafall i Sollentuna

Smittspridningen i Sollentuna är fortsatt högre än i somras, men ökningen tycks ha stoppats. I vecka 36 konstaterades 119 nya fall, en liten minskning från veckan innan då siffran var 129. Det visar FHM:s senaste statistik som presenterades på torsdagen.

  • Publicerad 17:28, 16 sep 2021

Folkhälsomyndigheten har meddelat att de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smittspridning kan tas bort den 29 september. De anses inte längre vara motiverade ur ett smittskydds- och folkhälsoperspektiv.

I stället har nya allmänna råd tagits fram – speciellt för ovaccinerade personer. Folk i den gruppen bör fortsatt hålla avstånd till andra människor, inte minst till äldre och personer i riskgrupp, meddelar FHM.

Särskilt skärper Folkhälsomyndigheten nu tonen mot dem som arbetar inom vård och omsorg och ännu inte har vaccinerat sig. Antalet som smittas på äldreboendena har börjat öka.

– Personal och arbetsgivare har ett stort ansvar. Vi kommer nu att uppdatera vår vägledning för vaccination med ett avsnitt om covid-19, sa Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog, vid torsdagens pressträff.

7 miljoner har fått första dosen

Över 7 miljoner svenskar har fått sin första vaccindos och fler än sex miljoner har fått även den andra. Samtidigt måste vaccinationsgraden öka i landet för att hindra framtida utbrott, enligt FHM.

I Sollentuna har 82,2 procent av alla över 16 år fått en dos, och 71,9 procent även den andra. Det är en något lägre andel än i hela Sverige (82,4 respektive 73,7 procent).

Nytt är att Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar att även barn i åldrarna 12 till 15 år ges vaccin mot covid-19. Gruppen har en låg men inte obefintlig risk att drabbas av svår sjukdom och sammantaget bedöms fördelarna med att ge barn vaccin överväger nackdelarna.

Den viktigaste vaccininsatser är däremot fortfarande att nå fler vuxna, enligt FHM.

Smittspridningen de senaste veckorna

Bekräftade nya fall av covid-19 i Sollentuna under veckorna 32–36

Vecka 36: 119

35: 129

34: 62

33: 56

32: 49

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Corona: Ökad smittspridning för tredje veckan i rad

Nyheter 53 nya fall konstaterades i vecka 41 53 nya smittade av corona konstaterades i Sollentuna under vecka 41, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det innebär ökad smittspridning i kommunen för tredje veckan i rad, även om den...torsdag 21/10 16:15

Jämn rysare när politiker sa nej till att sälja skolbyggnad

Nyheter Styrande majoriteten var splittrad i frågan Det var ovisst in i det sista och omröstningen blev jämn när kommunstyrelsen i förra veckan sa nej till försäljningen av fastigheten i Rotebro där förskolan Kokalite ligger.torsdag 21/10 6:20