119 år gamla brev hittades vid Slottet – avslöjar kärleksdrama

Vid renoveringsarbeten på Stockholms slott hittade man i tisdags en nedgrävd flaska. I går öppnades den: Den visade sig innehålla över hundra år gamla kärleksbrev. Nu vill slottspersonalen veta mer om personerna i breven.

  • Publicerad 20:15, 28 jun 2019

– Det var en grävmaskinist som grävde upp flaskan på 1,5 – 2 meters djup, vid fasaden till högvaktsflygeln, berättar Erik Kampmann, slottsfogde på Stockholms slott.

– I flaskan låg det sju ganska hårt packade brev. Arkeologen blev nästan gråtmild.

Breven var nämligen kärleksbrev. Men inte bara mellan två personer. Fyra av breven var skrivna av tre olika kavaljerer som alla förklarar sin kärlek till samma kvinna. De sista tre breven har kvinnan själv skrivit som svar, men aldrig postat.

Alltihop är daterat från februari 1900 till februari 1901.

Flaskan var förseglad med bruk så att man fick borra upp den försiktigt. Foto: Erik Kampmann

– Adolf Dalin heter den som författat två av breven. Ett är skrivet av en Carl Stenquist och den siste hette Gunnar och avslutar sitt brev med ”Min Pussegurka”.

– Det är det som är så rörande  – de dedikerar breven till en kvinna som heter Nanny och de är skrivna på ett fantastiskt språk från 1900 styvt.

Verkar kärleken ha varit besvarad?

– Vi har inte hunnit läsa så noga, men hennes brev är inte lika kärleksfullt skrivna. Mer omtänksamma.

Vem den omsvärmade Nanny var är ännu oklart, men en kollega till Erik Kampmann tror sig ha spårat henne. Är det rätt så kom hon till Stockholm från Enköping, var 16 år och jobbade som piga.

Kavaljererna verkar också varit unga.

Adolf Dalin, har man fått fram, var 17 år och emigrerade senare till Amerika. Han deltog i första världskriget och dog 1937 i USA. Det första brevet skrev han på sin födelsedag.

Olycklig kärlek? ”Älskade Nanny. Jag fattar nu pennan i hand för att skriva några rader till dig, min älskade Nanny. Men nu så kan jag tro att jag inte får sätta älskade…” Foto: Erik Kampmann

Teorin är att det är Nanny själv som lagt ner breven i flaskan och att de hamnat i jorden när slottet renoverades någon gång runt 1901.

Kan personerna i breven haft någon anknytning till slottet? 

– Min kollega håller på och tittar på det. Vi vet inte om det är någon som har jobbat på Slottet, men det var väldigt många här under Oscar II:s tid. Hovet var väldigt stort.

Flaskan i sig är också en historia. Den hade ingen kork, som man först trodde, utan var förseglad med bruk. När man fiskade upp breven fanns det en skvätt öl kvar som rann ut.

– Det är en fantastisk flaska från Hammars glasbruk i Närke. Den skimrar. Den är märkt att den är gjord i januari 1900.

Utgrävningsplatsen vid Stockholms slott. Foto: Erik Kampmann

Vad händer nu med breven?

– Vi har pratat med arkeologen. Det kan bli så att vi har dem utställda för allmänheten på Stockholms slott under någon månad eller två. Sedan skickas de till stadsmuseet.

Under tiden söker Slottet mer information om de unga brevskrivarna, inte minst Nanny.  Man har redan fått många tips från allmänheten.

Vet du vilka personerna i breven är?

  • Nanny, hade enligt vad som framkommit breven, en bror som hette Ernst.
  • Carl Stenquist, bodde på Lilla bastugatan c/o Eriksson.
  • Adolf Dalin, bodde på Frejgatan 44, och var född 27 februari 1883.
  • Gunnar, okänt efternamn