Ansöker. Brittiska medborgare måste ansöka om uppehållstatus för att få fortsätta vistas i Sverige. 116 britter har sökt i Täby. Foto: Mostphotos

116 britter vill stanna i Täby efter Brexit

Brittiska medborgare måste beviljas uppehållstatus för att fortsätta vistas i Sverige efter den 31 december. Hittills har 116 britter ansökt om uppehållstatus i Täby, enligt Migrationsverkets siffror.

  • Publicerad 11:23, 14 sep 2021

I hela landet har närmre 9 800 ansökningar om uppehållsstatus från brittiska medborgare kommit in. Flest ansökningar har kommit in från storstadsregionerna: Stockholm, Göteborg och Malmö.

Täby är en av de kommuner som fått in flest ansökningar i Stockholms län – endast Stockholms stad, Solna och Nacka har fått in fler ansökningar.

– Migrationsverkets bedömning är att cirka 90 procent av de britter och deras anhöriga som befinner sig i Sverige och som inte har beviljats svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd har ansökt, säger Ylwa Kallenbäck, processledare på Migrationsverkets projektresursenhet, i ett skriftligt svar till nyhetsbyrån Siren.

Brexit är orsaken

Anledningen till att brittiska medborgare nu måsta ansöka om uppehållstillstånd är att Storbritannien har lämnat EU. Britter i Sverige som bodde här före den 31 december 2020 kan bo kvar i Sverige trots att de inte längre är EU- medborgare - under förutsättning att de uppfyller vissa krav och ansöker om uppehållsstatus före ansökningsperiodens slut den 31 december.

Kraven innefattar bland annat att man ska ha vistats i Sverige i enlighet med unionsrätten före övergångsperiodens slut, att man fortsätter vara bosatt i Sverige efter övergångsperiodens slut, att man är arbetstagare, egen företagare, student eller person med tillräckliga medel att försörja sig själv.

Uppehållsstatus kan också beviljas den person som har en familjemedlem som uppfyller dessa krav.

Brittiska medborgare som har svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige behöver inte ansöka om uppehållsstatus.

Här har flest sökt

1. Stockholm: 1 989

2. Solna: 210

3. Nacka: 150

4. Täby: 116

5. Lidingö: 104

6. Huddinge: 103

7. Sollentuna: 98

8. Danderyd: 88

9. Sundbyberg: 71

10. Järfälla: 69

Källa: Migrationsverket/Siren

Visa merVisa mindre