På sex dagar fickkommunen in fler klagomål på snöröjning än under hela förra vintern. Foto: Läsarbild Mitt i collage

1149 klagomål på snöröjningen – på sex dagar

Täby kommun har hamnat under en lavin av klagomål efter förra helgens snösmocka. Förra året kom det in totalt 800 klagomål om snöröjningen under hela vinter. I år kom det in 1149 – på bara sex dagar.

  • Publicerad 11:18, 9 feb 2019

Hittills i vinter har Täby kommun fått in 1847 klagomål och felanmälningar om snöröjning och halkbekämpning. Men den senaste veckans snökaos har orsakat en lavin av klagomål, visar det sig när Mitt i begär ut statistik.

Hela 1149 av klagomålen kom in under de första sex dagarna i februari. Förra året landade antalet klagomål och felanmälningar på totalt 809 – under hela vintersäsongen.

Algernon (M): Täbybornas tålamod har tagit slut

Här en buss som halkade av vägen i Lahäll i onsdags. Foto: Lars Wagnert

”Snöröjningen i Täby kyrkby katastrof”

Flera upprörda Täbybor har hört av sig till Mitt i om brister i snöröjning och halkbekämpning – snorhalt längs Biblioteksgången i centrala Täby, bortglömda trappor i Hägernäs, breda snövallar som gör det svårt för två bilar att mötas och helt oplogat i Täby kyrkby.

– Snöröjningen i Täby kyrkby är en katastrof, säger Kerstin Hjalmarsson, som häromdagen från bilen såg hur en mamma med barnvagn, som klev av på busshållplatsen Runslingan, tvingades att gå på Vikingavägen för att det var höga snövallar.

Kerstin Hjalmarsson tycker att kommunen måste se till att övergångsstället vid hållplatsen är ordentligt plogat och att det går att komma fram till stolpen för att trycka grön gubbe. Både busspendlare och skolbarn måste korsa den trafikerade vägen, påpekar hon.

– Den är insnöad med en meter snövall. Du kan inte använda knappen utan får gå över utan att stoppa trafiken.

Flera läsare har hört av sig om dålig snöröjning i Täby kyrkby – här hur det i veckan sett ut utanför Byleskolan och vid hållplatsen Runslingan. 

Driftchef: Vi ber om ursäkt

De första dagarna i februari i år sticker i jämförelse med tidigare vintrar ut som en katastrofvecka. Täby kyrkby blev extra hårt drabbat efter senaste snösmockan. Bilar slirade fram i djupsnö och fortfarande på måndag kväll var längskidor bästa färdmedlet i villakvarteren.

Täby kommuns driftchef Peter Forsberg uppger att ett ”maskinhaveri” i kyrkbyn i söndags gjorde att snöröjningen kom igång sent.

”Vi ber om ursäkt för att snöröjningen påverkat framkomligheten i Täby kyrkby”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

”Kyrkbyn – platsen som Gud glömde”

Kerstin Hjalmarsson anser precis som flera andra, som hört av sig att problemen i Täby kyrkby är återkommande.

– Vi känner oss ibland lite som kyrkbyn är platsen som Gud glömde. I Vallentuna sköter de snöröjningen bättre tycker jag.

Fakta

Rekordmånga klagomål hittills i vinter

Här är antal klagomål och felanmälningar på snöröjning och halkbekämpning till Täby kommun :

Vintern 2017/2018
Totalt: 809 st.
Fram till 6 februari 2018: 360 st.

Vintern 2018/2019
Hittills: 1847 st.
Fram till den 6 februari 2019: 1847 st.
Antal klagomål 1-6 februari 2019: 1149 st.

Källa: Täby kommun
Visa merVisa mindre

Fakta

Klagomål om halka och snöröjning i Täby

Kerstin: ”Är detta kommunens uppfattning om” säker skolväg”, som ju är årets motto. Snöröjningen i Kyrkbyn är en katastrof.”

Anne: ”Har inte sett en plog på hela vintern i Kyrkbyn.” (3/2)

Bettan: ”Katastrofalt är vad det är! Vägar som inte är plogade, för att de tydligen prioriterar cykelbanor, man häpnar, och där de plogar så plogar de in alla infarter till hus med höga vallar som följd.” (3/2)

Per: ”Inte nog med att det är svårt att ta sig fram pga av dålig snöröjning, de fullständigt struntar i att personer med rörelsenedsättning behöver tillgänglighet.” (5/2)

Tessan: ”Ni kan ju börja med att se till att (Roslagsbanan) går överhuvudtaget när det hamnar en snöflinga på spåret…Sen som en liten ”parantes” så kan ni se till att sanda hela biblioteksgången så man kan ta sig fram till Täbydoktorn och Vårdcentralen utan att slå ihjäl sig på vägen dit”.

Magnus: ”Det är en extrem situation med riktig vinter. Roslagsbanan står still, olyckor duggar tätt på vägarna. Dock kan jag inte låta bli att undra vad den totala samhällskostnaden är sett till en undermålig snöröjning? Jag är övertygad om att de stackars chaufförerna sliter dag och natt. Tyvärr är resultatet en katastrof… Vems fel är det? Det finns i princip inte någon lokalgata där två bilar kan mötas. Plogning sker med mindre traktorer, i min värld i princip trädgårdstraktorer… Inga rikta maskiner med vikplog (somunderlättar för att i te ploga igen staket, trädgårdshäckar och garageuppfarter). Vi har haft snörika vintrar för i Täby. Minns 2009/2010. Då fungerade det som en klocka.”

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre