En sällsynt fågel. I alla fall den senaste tiden. Foto: Arkivbild: Anna Z Ek

110 000 färre flyg över Stockholm senaste året

Färska siffror visar att flyget över Stockholm minskat med 110 000 avgångar det senaste året.

  • Publicerad 09:28, 7 apr 2021

Har du märkt att det senaste året varit tystare än tidigare? Nog för att det byggs och bullras men inte sedan 1970-talet har det flugits så lite över Stockholm.

Mellan mars 2020 och februari 2021 landade sammanlagt 34 054 flyg på Arlanda och Bromma. Det är runt 110 000 färre flyg än vad som varit väntat om vi inte haft en pandemi enligt statistik från nyhetstjänsten Newsworthy.

Mer gods än tidigare

Samma undersökning visar att den trafik som finns kvar drivs delvis av godsfrakt. Medan passagerartrafiken är en skugga av sitt forna jag har mängden fraktat gods vid länets flygplatser ibland till och med legat över de normala nivåerna.

Sparar in på utsläppen

Det minskade flygandet borde också påverka hur mycket koldioxid som släpps ut. Genom att titta på hur mycket utsläpp vi borde ha genererat i landet det senaste året och samtidigt titta på hur mycket flygandet minskat menar Newsworthy att vi sparat in fem miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det är lika mycket som Sverige största enskilda utsläppare, ståltillverkaren SSAB, släpper ut under ett år.

En minskning med 80 procent

Tillsammans med Sveriges Natur har Newsworthy räknat ut vad det minskade flygandet betyder i insparade växthusgasutsläpp.

Beräkningarna gjordes med Chalmers- och KTH-forskarna Anneli Kamb och Jörgen Larssons metod. Den tar hänsyn till att många resor från Sverige fortsätter till destinationer som inte syns i den vanliga svenska utsläppsstatistiken, men också till att svenskt flyg har en mindre klimatpåverkan än genomsnittet globalt, och att inte alla som reser från svenska flygplatser är svenskar.

Med den modellen sparade svenskarnas minskade resande från svenska flygplatser under pandemins nio första månader omkring fem miljoner ton koldioxidekvivalenter – lika mycket som Sverige största enskilda utsläppare, ståltillverkaren SSAB, släpper ut under ett år.

Det skulle vara en minskning med drygt 80 procent, jämfört med ett tänkt 2020 utan pandemi.

Källa: Newsworthy

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

SD vill ha neutral klädkod i regionen

Nyheter Ska vara fri från symboler som "riskerar väcka olust och oro" De lyckades inte få en regnbågsfri flaggpolicy, och ser heller inte ut att kunna stoppa slöjan. Sverigedemokraterna i Region Stockholm stöter på patrull i sin strävan att regionen ska vara "fri från...söndag 11/4 19:04

Symtomfri personal på äldreboenden var smittade

Nyheter Studie med antigentest avslöjar smittorisk Personal som gick till jobbet på äldreboenden i tron att de var friska var egentligen smittade av corona-viruset. Det visar en studie där personal vid 50 boenden i Region Stockholm har screenats med...söndag 11/4 13:15