Den politiska ledningen meddelade i höstas att byggtakten ska halveras kommande år, från 350–450 till 150–250 bostäder per år. Orsaken är att de anser att vägnätet, som det ser ut idag, inte klarar av mer trafik.

Nu har kommunledningen bestämt sig för vilka byggprojekt som ändå ska prioriteras. Utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp ska fortsätta och ett tiotal stora projekt ska drivas vidare.

– Det sker en stor inflyttning i kommunen, dels i nya bostadsområden, dels genom att fler bosätter sig i tidigare fritidshusområden. Samtidigt har investeringar på de statliga vägarna uteblivit vilket har gjort trafiksituationen alltmer ansträngd, säger Kristina Lång (C), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.

Hemmesta på listan

Socialdemokraterna ville få med även Hemmesta centrum på listan, vilket de fick gehör för.

– Kommunledningen hade valt att strunta i att ta med Hemmesta centrum. Det var positivt att de lyssnade på våra argument för en lokalt förankrad utveckling, med en exploateringsgrad som är försiktig, och medger utbyggnad först när framkomlighetsfrågan är löst, säger Carl Kangas (S), oppositionsråd.

De fick även med skrivningen att infrastrukturprojekt som löser framkomlighetsproblem alltid ska prioriteras.

Majoriteten fick samtidigt Socialdemokraterna att gå med på att lägga till detaljplanerna i Mörtnäs, enligt Kristina Lång. Hemmesta fanns inte med på listan från början eftersom markägarna inte visat vilja att komma vidare, tillägger hon.

Exempel på större projekt som inte kom med är planen för Brunn 1:284, Kvarnbergsterassen, Västra Charlottendal, Sveviatomten, Skärgårdskyrkan och Hemmesta Torp.

https://www.mitti.se/nyheter/varmdo-halverar- byggtakten/repuiq!HNl7G5DDk0hLsXZZJOMUqA/