Matija har plockat hem många förstaplatser hittills under sin karriär. Foto: Sara Rådman

11-åring från söderort slog schackmästaren Nils Grandelius

Matija Sakic är en 11-årig schackspelare som redan vunnit flera SM-guld och besegrat schackmästaren Nils Grandelius. Det roligaste med spelet beskriver han som kampen om vinsten. "Det är som två kungariken som fajtas med varandra", säger han.

  • Publicerad 14:34, 17 sep 2021

Efter varje match ska man analysera partiet väl.

Matija Sakic är elva år och en stor talang i schack. Han spelar för schackklubben Rockaden som ligger i Hägerstensåsen och lärde sig spela när han var sex år gammal.

– Min pappa jobbade på Rockaden och en dag så kom han hem med ett schackbräde och pjäser. Och då visade pappa hur man spelade och hur man gjorde drag. Senare när jag lärt mig hur man flyttar pjäserna så tog han med mig till klubben för att träna lite där och då blev det intressant, säger Matija Sakic.

Han har redan hunnit vinna guld i en mängd olika tävlingar och turneringar. Han övar dels med sin pappa men också på egen hand med hjälp av ett schackprogram på datorn.

Det gäller att behålla koncentrationen under hela partiet. Foto: Sara Rådman

Bild från när den då 7-åriga Matija vann Junior-DM i blixt. Foto: Lars OA Hedlund/Sveriges schackförbund

Vann mot stormästare

I somras vann han som enda spelare i en match mot schackmästaren Nils Grandelius, 28 år, som just nu placerar sig på 66 plats i världsrankingen. Matija Sakic vann under en så kallad simultan, där schakmästaren mötte flera motståndare samtidigt.

– Det kändes bra. Jag var inte rädd för jag ville bara vinna över honom, säger Matija.

Han spelade dessutom oavgjort mot den internationella stormästaren Pia Cramling, 58 år, i en match med samma upplägg.

I en simultantävlingen som hölls inför stormästaren Pia Cramlings sommarprat spelade Matija Sakic oavgjort. Foto: Lars OA Hedlund/Sveriges schackförbund

Har tre SM-guld

Matija tävlar dels mot vuxna men också mot barn i hans egen ålder. Skol-SM har han vunnit i sin ålderskategori de tre senaste mästerskapen. Han beskrivs som en analytisk spelare som har mycket schack i sig. För Mitt i delar han med sig av sina bästa tips för hur man blir vass på schack.

– Träna mycket. Träna öppningar, mittspel, slutspel och strategi och taktik. Och efter varje match man spelar så ska man analysera partiet väl. Så att man ser alla sina misstag och kan lära sig av de misstagen.

I Nordiska ungdomsmästerskapen på Färöarna den 10–12 september tog Matija hem en andraplats. Men schackkarriären har bara börjat och han har höga ambitioner om vart han vill nå.

– Jag vill bli stormästare, säger han.

Svenskarna Milton Pantzar, Gustav Törngren, Matija Sakic och Adrian Söderström hamnade alla på prispallen i det nordiska mästerskapet vilket gjorde att Sverige vann hela tävlingen. Foto: Kristina Söderström/Sveriges schackförbund

I Matijas grupp hamnade Vetle Bjorge Strand (Norge), Aku Salonen (Finland) och Matija Sakic själv på prispallen. Foto: Nordic youth chess championships 2021

Matija Sakic

Född: 2009.

Bor: Hammarbyhöjden.

Hobbies: Schack och karate.

Tränar: På schackklubben Rockaden i Hägerstensåsen.

Meriter: Har vunnit tre SM-guld. Har besegrat schackmästaren Nils Grandelius och spelat oavgjort mot mästaren Pia Cramling. Tog silver i årets nordiska ungdomsmästerskap.

Visa merVisa mindre