108-åriga ståltanten Amie har levt längst av alla

Den äldsta mannen i Bromma är rena barnet jämfört med Amie Sundström. 108-åringen, som är äldst i hela Stockholm, är ett bevis på hälsa. – Jag trodde väl aldrig att jag skulle bli så här gammal. Och att jag skulle få vara frisk hela tiden, säger hon.

  • Publicerad 10:02, 26 jan 2019

– Vänta, jag kommer ner och öppnar, säger Amie Sundström när porttelefonen till lägenheten har krånglat en stund.

På bara några sekunder har hon tagit sig ner för de två trapporna. Uppför går lika fort.

1940 flyttade Amie Sundström in i tvåan vid Brommaplan. Här, bland fotografier på exmaken Erik, barnen Siv och Leif, trivs hon utmärkt. Överallt på väggarna hänger tavlor med en historia.

– Mitt barnbarn pekade på en tavla i köket och sa att den ville hon ha när jag dör. Det var länge sedan nu! säger Amie Sundström och skrattar högt.

Slår äldsta gubben med hästlängder

Amie Sundström såg sig själv på tv och blev förvånad. ”Jag såg så rynkig ut”. Foto: Anna Z Ek

Den äldsta mannen i Bromma, född 1917, är rena barnet jämfört med ståltanten Amie som fyller 109 år i juni. Nyligen syntes hon i SVT:s uppföljande dokumentär om 106-åriga Dagny Carlsson från Solna när bloggerskan kom hem till henne på Spångavägen och fikade.

– Hon berättade att hon hade fått träffa kungen. Det vore trevligt. Men när jag såg mig själv på tv efteråt så tänkte jag att jag skulle ha tagit på mig lite mer puder. Jag såg så rynkig ut, säger Amie Sundström.

Det brukar ju sägas att det är på rynkorna som det syns att en har levt?

– Jo, så är det nog. Men jag känner mig inte gammal. Det är fortfarande samma Amie nu som på fotografierna där borta, säger hon och pekar mot skänken.

Där syns även kort från hennes bröllopsdag 1938. Vid samma tillfälle blev äldsta barnet Leif till. Men äktenskapet blev kort.

En dag kom karlfan hem och sa att han ville skiljas. Då var barnen sju och fem år gamla. Jag tyckte att det var hemskt.

Amie Sundström

– En dag kom karlfan hem och sa att han ville skiljas. Då var barnen sju och fem år gamla. Jag tyckte att det var hemskt. Så visst har man gått igenom en del. Men efter det började jag jobba som städerska och så försörjde jag mina barn, säger hon.

”Visst har man gått igenom en del” säger Amie Sundström. Här som ung. Foto: Anna Z Ek

Såväl Amie Sundström som brudklänningen i siden fick dock nytt liv efter uppbrottet.

– Jag har haft mycket roligt sedan dess och träffat många trevliga karlar. Klänningen klippte jag av och färgade blå och tog på mig när jag gick ut och dansade, säger hon.

”Frisk som en nötkärna”

Sonen Leif har fyllt 80 år, men är fortfarande den som ser efter sin mamma. Flera gånger i veckan är han där och fikar, städar och lägger matlådor i frysen. Dottern Siv, 78, har insjuknat i Alzheimers. Amie Sundström sitter tyst och räknar. Alla hennes syskon är borta, många av hennes vänner likaså.

– Jag trodde väl aldrig att jag skulle bli så här gammal. Och att jag skulle få vara frisk hela tiden, när det ligger sjukdom i släkten. Men läkaren var här och gjorde hälsokontroll och han hittade inga fel på mig. Jag är frisk som en nötkärna, säger hon.

Vad tror du är knepet bakom att du har blivit så gammal?

– Jag har alltid rört på mig mycket, jobbat med kroppen, aldrig supit eller tagit några mediciner. Och så har jag dansat, säger hon.

Jag har alltid rört på mig mycket, jobbat med kroppen, aldrig supit eller tagit några mediciner.

Amie Sundström

Under vintern håller hon sig mest inomhus. Till våren bär det av till Drottningholm för fika med väninnorna eller barnbarnsbarnen. Och i juni blir det 109-årskalas nere på gården.

Du kanske ska bjuda in kungen?

– Till lotten? Nja, han får minsann komma upp hit till mig i så fall. Men han är välkommen.

Fakta

Sveriges äldsta blev 113 år

  • Sveriges hittills äldsta person, Astrid Zachrison, blev 113 år. Hon föddes 15 maj 1895 och dog 15 maj 2008.
  • Stockholms nu levande äldsta person är Amie Sundström.
  • Länets äldsta personer bor i Täby och Sollentuna. De fyller 109 år i februari och maj.

 

Källa: Skatteverket, Wikipedia