270 000 pass behöver förnyas innan Stockholmarna kan ut och resa. Foto: MostPhotos

Stor press på passpolisen när Europa öppnar upp

Under 2020 ansökte 270 000 färre personer om nytt pass än normalt. Nu när reserestriktionerna för pandemin lättar, befarar polisen en anstormning av personer som vill söka nya resedokument.

  • Publicerad 11:40, 24 mar 2021

Du som behöver pass eller nationellt id-kort under 2021 måste vara ute i god tid med din ansökan. Det menar polisen som under 2020 utfärdat cirka 45 procent färre pass jämfört med förgående år. I rena siffror handlar det om 270 000 färre pass. Flera gånger under våren och tidiga sommaren har polisen varnat för att köerna kan bli länga för dem som vill ha nytt pass.

Nu när restriktionerna lättar igen 1 juli aktualiseras frågan åter igen.

− Om många ansöker om pass samtidigt efter vaccineringen kan det påverka polisens verksamhet och dig som ansöker, med längre väntetider innan du kan få tillfälle att ansöka om din resehandling. Därför är det viktigt att vara ute i god tid med passansökningar, säger Karin Yngvarsson vid Stockholmspolisen.

Var ute i god tid

Den senaste statistiken visar en långsam ökning av passansökningar. Enligt polisen finns det risk för att trycket ökar ännu mer den dagen UD ändrar reserestriktionerna och ett vaccin finns tillgängligt.

– Ska du inte ut och resa i närtid eller under 2021 kan du vänta med din ansökan eller undvika högsäsong, säger Karin Yngvarsson.

Högt tryck hos polisen – så länge kan du få vänta på passet

Får man resa?

Utrikesdepartementet beslutade den 14 mars 2020 om avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder med anledning av den rådande pandemin.

Sedan dess har det hänt en del och nuvarande rekomendationer om icke nödvändiga resor gäller till 1 juli 2021.

EU-parlamentet har också gett grönt ljus för ett intyg där dem som har vaccinerats med två doser kan resa fritt i EU utan att visa upp ett negativt PCR-test.

Läs mer här

Visa merVisa mindre