100-tals NSK-knattar ockuperade Norra Real BP

Det kryllade av spelare, tränare och föräldrar när Norrulls SK i tisdags ockuperade fotbollsplanen på Norra Reals skolgård för att protestera mot att staden tagit bort träningstiden uppemot för 300 barn under 10 år.

  • Publicerad 11:58, 22 aug 2018

– Nu är gränsen nådd för vad vi kan acceptera, sa NSK:s ordförande när han höll ett tal mitt på konstgräsplanen.

Martin Carlon talar om planbristen under ockupationen på Norra Reals skolgård. Foto: Tomas Stark

Norrtulls SK har i flera år lidit av planbristen på Norrmalm, som har överlägset sämst tillgång på fotbollsplaner av stadens alla stadsdelar.

Förlorade träningstider

I våras fick klubben träningstider på Norra Reals skolgård, men i förra veckan fick NSK besked av staden att skolan ska ha undervisning där 16.00–17.30 måndag och onsdag–fredag.

Därför kallade Norrtulls SK till en ockupation av planen på Norra Reals skolgård på tisdagseftermiddagen, och nära 500 spelare, föräldrar och tränare dök upp. Och det var bara början, berättar Martin Carlon.

”Vi får inga svar”

– Vi kommer att behöva göra fler aktioner, kanske fler ockupationer. Vi kan inte bara göra det här och sedan inget mer. I flera år har vi försökt få besked av de styrande politikerna, men vi får inga svar. Nu måste vi få till en dialog för att kunna lösa situationen, säger Martin Carlon.

Norrtulls SK:s ordförande Martin Carlon. Foto: Tomas Stark

Situationen är att Norrtulls SK har ökat från 200 till 1 400 fotbollsspelare, så gott som enbart barn, de senaset 15 åren. Under samma period har fotbollsytan på Norrmalm minskat med 62,5 procent, just nu då 7-mannaplanen Johannes BP har bebyggts med ett idrottstält för skolans elever.

9 553 Norrmalmsbarn per 11-mannaplan

Omräknat till 11-mannaplaner går det i dag 9 553 barn (6–19 år) per 11-mannaplan på Norrmalm. Snittet i hela staden är 1 735 barn per 11-mannaplan.

NSK-knattar protesterar. Foto: Tomas Stark

– Mest akut just nu är att vi får tillbaka våra träningstider på Norra Real. Sedan behöver vi få en ersättningsplan för Johannes BP till våren så att inte samma problem uppstår igen. Och på sikt behövs en 11-spelsplan i stadsdelen, säger Martin Carlon.

Flera politiker var på plats

Under ockupationen var stadsdelspolitiker från både den styrande majoriteten och från oppositionen på plats. Från idrottsnämnden, som bestämmer när det gäller idrottsytor, fanns däremot bara oppositionspolitiker med på Norra Reals skolgård.

Många ville skriva på NSK:S protestlistor under tisdagens ockupation av Norra Reals BP. Foto: Tomas Stark

Idrottsnämndens ordförande Alexander Lindholm (S) är förklarar att han är fritidspolitiker och inte hade möjlighet att dyka upp. När Lokaltidningen Mitt i ringer honom har han inga glädjande besked att ge till Norrtulls SK, framför allt inte i närtid.

”Tråkigt att det blir färre tider för klubben”

– När det gäller Johannes BP så är den klar sommaren 2020 så då får NSK tillbaka tiderna där. Det är tråkigt att det blir färre tider för klubben på Norra Real, men skolan behövde planen för undervisning. Det finns ett jättebehov av idrottsytor men vi har under mandatperioden lagt 200 miljoner kronor – exklusive Grimsta IP och Kanalplan – på att anlägga drygt 20 konstgräsplaner, säger han.
Samtidigt har konstgräsytan minskat på Norrmalm.
– Stockholm är en tätbebyggd plats och det är svårare att hitta plats till en 11-mannaplan centralt. Det behövs också förskolor och äldreboenden. Vi kommer aldrig nå en situation där det finns lika gott om planer i centrala innerstan som i ytterområdena.
Men har ni viljan att se till att Norrmalm får åtminstone en 11-mannaplan?
– Vi är öppna för det och dyker det upp en situation så …
Men det dyker ju inte bara upp. Vill ni?
– Vi vill lösa det här, se över alla möjligheter, och vi kommer att jobba för det. Men jag tänker inte lova någonting. Jag lovar bara sådant som jag vet att jag kan hålla, säger Alexander Lindholm (S).

Carlon hoppas på Wennergren Center

Martin Carlon hoppas att staden river upp beslutet om att inte satsa på idrottsytor vid Wennergren Center, kanske den enda möjliga platsen för en 11-mannaplan på Norrmalm.

KFUM Central vill bekosta och bygga en idrottshall där, med en fullstor fotbollsplan på taket, men majoriteten sa nej i våras då man anser att marken behövs till bland annat ett äldreboende och föreslår att KFUM-hallen i stället får en markanvisning vid Torsplan.

”Oansvarigt av majoriteten”

– Det är oansvarigt av majoriteten. Förslaget som fanns med KFUM-hallen vid Wennergren Center skulle ha gynnat stadsdelen, skolor och föreningar. Äldreboende hade kunnat byggas någon annanstans. Situationen är prekär, men majoriteten verkar inte ta den på allvar, säger Petra Gardos Ek (M), vice ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd.