Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos

100 larm om bränder varje dygn i Stockholm

Trots eldningsförbudet tvingas både polis och räddningstjänst dagligen rycka ut för att människor grillar i naturen. Under de senaste fyra dagarna har enbart polisen fått in cirka 400 samtal om grillningar och bränder.

  • Publicerad 15:02, 23 jul 2018

I Stockholms län råder sedan den 10 juli eldningsförbud. Under måndagen förhöjdes brandrisken ytterligare i bland annat Stockholmsområdet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gick ut med ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

Räddningstjänsten: Vi är besvikna

Där vädjar de till allmänheten att ta ansvar och verkligen respektera eldningsförbudet. Något som inte gjorts ordentligt den senaste tiden.

– Vi är faktiskt besvikna på att människor inte respekterar eldningsförbudet, säger Björn Westerdahl, kommunikatör vid Storstockholms brandförsvar.

Tagit emot 100 larm om dagen

Räddningstjänsterna i länet släcker i dagsläget mellan 20 och 30 markbränder varje dygn, och polisen i Stockholm har bara under de senaste fyra dygnen, mellan torsdag och söndag, tagit emot 400 samtal som handlar om olovliga grillningar och bränder.

– Folk måste ta förbudet på allvar. En liten gnista från en grill räcker för att starta en stor markbrand, säger Eva Nilsson vid polisen ledningscentral.

Engångsgrillarna är fortsatt värst

Under förbudet är alla öppna lågor i naturen förbjudna. I din egen trädgård, på gården till din bostads- eller hyresrätt och på din kolonilott får du grilla på iordningställd grillplats, men engångsgrillar är inte tillåtna någonstans.

– Glöd kan ligga och pyra ganska länge innan det börjar brinna, så det finns risk att det återantänder om man inte har släckt med väldig mycket vatten, säger Björn Westerdahl, vid Storstockholms brandförsvar.

Har personal ute i landet

I Södertörn har räddningstjänsten i helgen jobbat med att släcka flertalet mark- och skogsbränder.

Samtidigt deltar även cirka 25 personer från Södertörns brandförsvarsförbund i det omfattande släckningsarbetet med de allvarliga skogsbränderna Dalarna. Men de brandmän som åkt upp är fridygnslediga och frivilliga – bemanningen på stationerna i Södertörn påverkas inte.