Lisa Joulin blev en av de tio som tog sig i mål på VM i OCR. Foto: Läsarbild Privat

100 hinder i gegga – inget hinder för Lisa

I somras vann Lisa Joulin EM i hinderbanelöpning. Nu fyller Täbybon på med en bronsmedalj från VM. – Det är extremt tufft och jobbigt, säger Lisa som arbetar som PT i Vallentuna.

  • Publicerad 15:00, 30 okt 2018

15 kilometer löpning med 100 hinder i mycket vatten och gegga. Det var vad som väntade Lisa Joulin från Täby när hon stod vid startlinjen till VM i hinderbanelöpning. Eller OCR, Obstacle Course Racing som det egentligen heter.

Drygt två och en halv timma senare sprang Lisa i mål som trea i VM-tävlingen som gick i Brentwood utanför London. Hon var en av endast tio stycken som tog sig i mål utav de 79 startande.

– Det är extremt tufft och jobbigt. Jag är så otroligt nöjd med att jag lyckades ta en pallplats i det tuffa startfältet, säger Lisa Joulin.

Medaljen i OCR-mästerskap var inte hennes första. Nej, Lisa Joulin tillhör eliten i sin åldersgrupp, 40-44 år. I somras vann hon EM, då hon var den enda deltagaren som kom i mål. Resten bröt. Och föregående år tog hon silver på både EM och VM.

Jag brukar åka till sådana där vattenland och träna bort min rädsla i vattenrutschkanorna

Lisa Joulin

När Lisa hörde att flera hinder innehöll vatten och gegga slog hennes hjärta några extraslag. Hon är nämligen rädd för vatten.

– Jag brukar åka till sådana där vattenland och träna bort min rädsla i vattenrutschkanorna, säger Lisa och skrattar.

All vatten och gegga gjorde att hindren blev hala. Och var hindren tuffa inför tävlingen blev de knappast lättare som hala. De flesta startande kom inte i mål utan fick ”klippa sitt armband” under loppet.

Deltagarna får försöka klara varje hinder hur många gånger som helst men när man ger upp klipper man av sitt deltagararmband och är ute ur tävlingen.

– Det är jätteroligt. Just stämningen som är på loppen, alla är så otroligt peppande. Även om man är konkurrenter så hjälper vi varandra och alla hejar på alla. Man vill ju vinna såklart men man blir glad när andra lyckas också, säger Lisa Joulin.

Klar för EM

I och med bronsplatsen har Lisa kvalificerat sig till nästa års European Championships som går i Polen. Efter VM-tävlingen kände sig Lisa trots allt pigg i kroppen och har bara tränat lätt de senaste dagarna.

Hennes träningsmål inför nästa säsong är att bli snabbare i löpningen som hon ser som sin svagare sida. Den starkaste sidan är hennes styrka och utålighet i hindren.

– Nu är det nya tag inför nästa år. Ännu starkare och snabbare är det som gäller. Kvaltävlingarna börjar i maj igen så det är bara att köra på nu.

Fakta

Klar för EM 2019

Namn: Lisa Joulin.

Ålder: 41 år.

Bor: Täby kyrkby.

Familj: Man och två barn.

Yrke: PT, gruppinstruktör och fystränare på Sports Club Vallentuna.

Största meriter i OCR: VM-silver och EM-silver 2017, EM-guld 2018 och VM-brons 2018.

Aktuell: Kvalade in till EM 2019 som avgörs i Polen.