100 års självständighet firas i Gustavsberg

Den 6 december firar Finland 100 år av självständighet. På Värmdö, där 14 procent av invånarna har finsk koppling, firas detta under nästan hela dagen.

  • Publicerad 07:30, 1 dec 2017

Under 60 och 70-talen flyttade många finländare över till andra sidan Östersjön och Sverige för att arbeta. Många av dem hamnade i Gustavsberg, där porslinsfabriken var i stort behov av arbetskraft.

Detta har satt sina spår i kommunen. Idag har 14 procent av Värmdöborna en finländsk koppling, enligt statistiska centralbyrån (SCB).

Flaggan hissad på natten

Margita Åberg-Palosvirta flyttade till Gustavsberg 1967, efter att hennes mamma jobbat där som tolk sedan 1960. Nu är det Margita Åberg Palosvirta som håller i 100-årsfirandet i Gustavsberg.

– I Finland är detta ett av de största evenemangen någonsin. De har till och med beslutat att den finska flaggan ska få sitta uppe hela natten mellan den 5 och 6 december, något som den endast får göra på midsommar, säger Margita Åberg Palosvirta.

I Gustavsberg drar firandet igång klockan 13:00 på Gustavsgården. Det är föreningen Guldkanten som arrangerar firandet tillsammas med Finska klubben.

Mat, musik och tal

Där bjuds det på finsk mat, musikframträdande från kören Soul singers och tal av bland andra kommunstyrelsens ordförande, Deshira Flankör (M) och Finska klubbens ordförande Olavi Tahvananein. Firandet pågår till klockan 16:00.

– De som vill är välkomna till Finska klubben efter firandet på Guldkanten. Vi har öppet som vanligt mellan 16-21, säger Olavi Tahvaneinen.

Grattis Finland 100 år!

 

Dessutom kommer Svenska kyrkan i Gustavsberg att arrangera en jubileumskonsert kl 18:00.

Olavi Tahvanainen med Ilpo Ohtonen på Finska klubben välkomnar firare efter 16:00 den 6 december.

Fakta

Därför firar Finland 6 december

  • Den 6 december 1917 förklarade sig Finland självständigt från Ryssland.
  • Innan detta datum hade Finland sedan 1809 varit ett storfurstendöme som lytt under Ryssland.
  • Självständighetsförklaringen röstades igenom av Finlands lantdag.