100-åringar får inte plats på boende

I höstas fick sex personer mellan 95 och 100 år avslag på sina ansökningar om plats på äldreboende i Botkyrka. Sammanlagt var det 103 nej till pensionärer i Botkyrka. En som fick avslag är Margit som känner sig ensam, rädd och isolerad hemma.

  • Publicerad 07:33, 24 mar 2017

Trappan upp till Margit är tvär. Den är också en av hennes stora problem. Hon berättar att hon när som helst kan börja känna sig yr och hon ramlade också förra året när hon besökte Tumba centrum. Under våren fick hon en stroke.

– Jag är ofta på sjukhus nu, säger hon.

Margit går stappligt med käpp. I lägenheten finns en rollator. 90-årsdagen är några år bort.

Livet har blivit ensamt berättar Margit. Hon har inget ont att säga om personalen i hemtjänsten, men hon tycker att deras besök går alltför snabbt.

Tårarna är inte långt borta. 

– Sedan är du ensam igen, säger hon.

Ny ansökan

Mitt i hittade Margits namn i en dom. Förra året var hon en av 31 personer som överklagade kommunens beslut. Men då gick rätten på kommunens linje, även om en nämndeman reserverade sig mot beslutet.

Nu gör Margit en ny ansökan om att få plats på äldreboende. Hon är först orolig för att en medverkan ska påverka hennes sak negativt, men bestämmer sig sedan för att vara med och visa på hur det ser ut. Margit har tidigare jobbat fackligt.

Margit är rädd när hon ska sova. Rädd för att drabbas av inbrott. Hon har både hörsel- och synproblem och det gör också att hon kan få för sig att hemtjänstpersonal kommit trots att de inte alls är någon inne i lägenheten. När jag fotograferar henne blir hon yr och måste sätta sig. Ett par meter bort från stolen på ett bord står en vas med konstgjorda blommor.

– Jag ser inte hur blommorna där borta ser ut. Men jag vet ju hur de ser ut.

Svårt hitta tider

Minnet är det inga större fel på, även om hon berättar att det blivit svårt med tider. Hon berättar att det var två–tre år sedan hon gjorde sin första ansökan.

– Det verkar omöjligt att få till något, säger hon innan jag ska gå.

Förra året fattade kommunen beslut i 307 fall. Det blev 204 ja och 103 nej. Av de som fick avslag överklagade 31 personer. Bland förra årets domar finns bara något enstaka fall där rätten ändrat kommunens beslut.

Bland domarna förra året hittade vi sannolikt också en av personerna som börjar närma sig 100 år men som fick avslag i höstas. Kvinnan i fråga har inga barn och saknade socialt umgänge. Hon fick hjälp av en släkting att driva rättsprocessen.

– Men hur gör de som inte har någon som kan hjälpa dem, säger släktingen Christina Berglund.

Ger trygghet

Förvaltningsrätten gav kvinnan rätt till äldreboende, men kommunen överklagade beslutet. I början av januari kom beskedet de hoppats på. Nu har hon flyttat in på ett boende. Till Mitt i Botkyrka Salem säger hon:

– Jag gillade inte kommunens beslut. Hemtjänsten hinner aldrig sitta och prata något. Du måste ha lite kontakt när alla de närmsta försvinner. Ingen förstår hur det är att bli gammal och ensam.

Hon menar att boendet ger henne trygghet när hon blivit ostadig på benen.

– Här finns personal, sköterskor och personal om jag ramlar. Jag trivs jättebra, säger hon.


Läs mer om Botkyrka:   De byggde det moderna Botkyrka


Oppositionen vill få fram trygghetsboenden snabbare

Kommunen ska satsa på trygghetsboenden för äldre som känner sig ensamma och otrygga menar Tuva Lund (S). Ett trygghetsboende planeras i Tumba, men Lund vill se sådana boenden i alla centrum.

Men oppositionen tycker att det går för sakta.

Hög ålder är i dag ingen parameter som står nedskriven för biståndshandläggarna att ta hänsyn till när de ska fatta beslut om plats på äldreboenden, det vill säga vård- och omsorgsboenden och serviceboenden.

– Men de gör en samlad bedömning och där ingår åldern som en aspekt, säger Tuva Lund (S) som är ord-förande i vård- och omsorgsnämnden.

”Måste tas särskild hänsyn till detta.”

Det räcker inte menar oppositionspolitikern Kia Hjelte (M) som vill att åldern blir helt egen parameter. Hon reagerade på att kommunen under september gav avslag till sex personer som alla passerat 95 år. Kommunen borde definitivt ha sagt ja till kvinnan som omnämns i texten här intill och som fick rätt först i domstol menar hon.

– Är du så pass gammal och saknar barn och vänner, eller har barn som är till åren komna, så måste det tas särskild hänsyn till detta, säger hon.

Tuva Lund medger att det finns ett problem med ensamhet och oro bland äldre. Här menar hon att speciella trygghetsboenden kan vara en lösning. Ett första sådant är på gång i centrala Tumba. Men hon vill se sådana i alla centrum.


Läs mer om Botkyrka: Grannstöd ska stoppa tjuvarna


– Trygghetsboendena ska ha en bovärd, funktionella bostäder och möjlighet till social gemenskap. Vi måste få fram fler mellanboenden där du kan bo när du inte behöver omsorg dygnet runt, säger hon.

Tuva Lund pekar också på att Botkyrka kommer få ett nytt särskilt boende vart femte år framöver.

Kia Hjelte fortsätter vara kritisk. Enligt henne har kommunen räddats av privata aktörer som byggt boenden. Om trygghetsboendena säger hon.

– Det går för sakta.


Läs mer om Botkyrka: Kungen impad av arbetet mot våld i Norsborg