100 år gammal har Irma Stålbecker livslusten i behåll. "Jag har tänkt att jag ska bli 104", säger hon. Foto: Stefan Källstigen

100-åriga Irma överlevde covid-19 – och har livslusten kvar

I april fick 100-åriga Irma Stålbecker hög feber. I två veckor var hon sedan svårt sjuk i covid-19. Personalen vid Attendo Dalahöjden fruktade för hennes liv – men Irma överlevde. – Jag minns nästan ingenting av sjukdomen och det är nog bra. Jag tittar framåt, säger hon.

  • Publicerad 05:00, 8 sep 2020

När Irma Stålbecker var nio år fick hon lunginflammation. Oron var stor, men hennes mamma ville inte att ha sin flicka på sjukhus. Därför blev villan i Enskede en riktig sjukstuga, dit både läkare och sjuksköterskor kom.

– Jag klarade mig och vintern därpå hade jag nytta av att ha varit sjuk. Pojkarna i skolan fick inte mula mig för jag hade haft lunginflammation, säger Irma Stålbecker och skrattar.

Mitt i träffar henne 91 år senare, i Attendo Dalahöjdens trädgård i Vasastan. Här bor hon sedan tre år – och här har hon nyligen genomlevt ännu en svår sjukdom. I april fick Irma Stålbecker covid-19. Hon hade hög feber och gled in i en dimma.

– Jag minns nästan ingenting av sjukdomen och det är nog bra. Jag tittar framåt, säger hon bestämt under sin vida solhatt.

Ville upp ur sängen

Men personalen minns, förstås. De fruktade för Irmas liv. Flera andra äldre på Attendo Dalahöjden dog i våras och vaksamheten var stor inför varje tecken på försämring. Men i stället vände det för Irma Stålbecker.

– Vi blev helt överlyckliga när vi såg tecknen på att Irma blev friskare. Hon ville inte längre ha passerad mat, ville gå upp ur sängen och började ställa frågor om omvärlden. Det var fantastiskt, säger undersköterskan Caroline.

Nu är Irma åter den pigga 100-åring hon var före covid-19. Hon gör gymnastik varje morgon, är fena på  frågesporter, lyssnar gärna på politiska debatter och gillar att se fotbollsmatcher på tv. Livslusten är det inget fel på.

– Men jag blir förskräckt när jag hör om hur många äldre som dött i Sverige. Jag tänker att de kanske var klena från början. Det är ett slags tröst, säger hon.

Irma Stålbecker ser till att röra på sig varje dag. Det blir många vändor med rullatorn. Foto: Stefan Källstigen

Förverkligade drömmen

Vid 100 års ålder utstrålar Irma Stålbecker fortfarande viljekraft och nyfikenhet.  Det är egenskaper hon har haft nytta av i livet. Som när hon beslöt sig för att inte bli kartritare, trots att hon utbildat sig till det. I stället satsade hon på att bli hårfrisörska.

– Jag hade drömt om det sedan jag var liten och fick följa med mamma till frissan och till manikyrsalonger. Och jag fick hjälp av pappa som köpte en salong åt mig på Luntmakargatan, berättar hon.

Ett självständigt liv

Två makar har Irma Stålbecker haft, och skilt sig från båda. Med make nummer två och två döttrar bar det i väg till Toronto, där han hade uppdrag som ingenjör. Han flyttade hem efter skilsmässan men Irma blev kvar i många år, som chef på en frisersalong. Några år före pensionen styrde hon hemåt och blev inköpare på Åhléns.

Självständigheten passade henne perfekt.

– Jag brukar säga att en orsak till att jag är så frisk och kry är att jag varit ensamstående. Jag har inte behövt gräla med någon och har haft hand om pengarna själv, säger Irma.

Det är dags för en bensträckare i den lilla trädgården. Med rullatorn som stöd rör sig 100-åringen raskt framåt. En sista fråga blir vad som varit det bästa med livet, hittills.

– Det är så mycket! Det har varit ganska roligt alltihop, blir svaret.

Irma Stålbecker trivs på äldreboendet, där det alltid finns människor. Men vänskap på äldre dagar kan vara tufft. ”Det är svårt med vänner, de dör ifrån en”, säger hon. Foto: Stefan Källstigen

Fakta

Irma fyller 101 år den 18 september

Namn: Irma Bernhardina Stålbecker.

Ålder: 100 år. Fyller 101 år den 18 september.

Familj: Två vuxna döttrar, en i Sverige och en i Kanada. Barnbarn och barnbarnsbarn.

Bor: På Attendo Dalahöjden i Vasastan. Flyttade hit för tre år sedan, från en lägenhet vid Vanadisplan.

Yrkesliv: Utbildad kartritare. Arbetade som hårfrisörska i många år. Inköpare på Åhléns åren före pensionen.

Mer om Irmas bakgrund: Var konståkerska och gymnast som ung. Bodde på Döbelnsgatan under småbarnsåren, sedan flyttade familjen till Enskede. Pappa hade en rörledsfirma. Mamma var utbildad inom sömnad i Borås, men var hemmafru.

Visa merVisa mindre