HÖSTLOV. 45 barn och ledare, av totalt 180, som fyllde lovet med innebandy eller basket. Foto: Jonny Andersson

100-åriga Duvbo IK ser ljust på framtiden

100 år med allt från medaljer till ett finger med i spelet i etiopiske kejsarens armé. Det är med en rik historia Duvbo IK fyller jämnt. Nu är klubbens mål för nästkommande 100 år är att locka fler barn och ungdomar till de tre huvudsektionerna: innebandy, basket och friidrott.

  • Publicerad 11:33, 6 nov 2019

Sundbyberg växer, ändå upplever klubben som spelade tre SM-finaler i basket på 60-talet och fostrade en av Sveriges främsta stavhoppare att nya sundbybergare inte känner till Duvbo IK.

– Tyvärr vet få vad Duvbo IK är i de nya bostadsområdena, säger forne ordföranden Loffe Tormér.

Under Tormérs sex år som ordförande vände trenden och efterträdaren Pär Lundberg är hoppfull. Han talar om "riktigt bra drag i verksamheten med ett engagerat kansli (två anställda som kan verka ute på fältet, reds. anm.), ideella ledare som anstränger sig för att utveckla sina lag, sina spelare och hela verksamheten."

Ett smakprov gavs under gångna veckans höstlov då DIK välkomnade skollediga till Brotorpshallen och Löthallen. Totalt deltog 180 basket- och innebandybarn.

Boxning först

Men det var varken basket eller innebandy som var den första grenen inom DIK – det var boxning. Därefter simning och orientering. Dessa, liksom flera andra sektioner, har genom åren lagts ned.

Det som däremot lever kvar är den rika historien.

Stefan Rehn, med i bronstruppen i fotbolls-VM 1994, har som exempel representerat DIK i bandy.

VÄRLDSSTJÄRNA. Under 1960 och-70-talet var Hasse Lagerqvist en av världens bästa stavhoppare. Hasse avled i somras, men blir garanterat hyllad när Duvbo IK firar 100 år på lördag. Foto: Duvbo IK:s arkiv

SM-SILVER. Basketherrarna förlorade på 1960-talet finalmatcherna mot Alvik tre år i följd. Foto: Duvbo IK:s arkiv

Enskilt största idrottsprofilen är Hans Lagerqvist. Under 1960- och 1970-talet var "Hasse" och vännen Kjell Isaksson två av världens bästa stavhoppare. Hasse skulle ha varit en av hedersgästerna på lördag. Dessvärre gick han bort i somras, 79 år gammal.

– Hasse var en av mina bästa vänner, säger Conny Gustafsson, som med 65 år i klubben ansvarar för jubileums- och historietexter.

Duvboprofil bakom tre OS-guld

Conny nämner en annan Duvboprofil – Onni Niskanen, klubbordförande under åtta år:

– Han var finsk medborgare, växte upp i Solna och blev duktig medel- och långdistanslöpare i vår klubb. Onni kämpade för Finland i finska vinterkriget, blev då skadad och det var starten på en karriär som idrottsledare. I Etiopien.

Haile Selassie, Etiopiens kejsare 1930-1974, bad Sverige om hjälp efter andra världskriget och som militär rådgivare fick Onni Niskanen i uppdrag att utveckla etiopiska officerare inom idrott. Detta ledde till att han var tränaren bakom Abebe Bikila (OS-guldmedaljör i maraton i Rom 1960 och Tokyo 1964) samt Mamo Wolde (maratonvinnare i Mexico-OS 1968).

– Basen har varit kamratskap, tittar jag tillbaka har Duvbo IK en jäkligt bra levnadshistoria, tillägger Conny Gustafsson.

Det skriver Pär Lundberg under på. Han slår ett slag för trettonhelgens stjärngossevandring, en klubbtradition som hållits livaktig i över 90 år.

Målet är nu att locka ännu fler ungdomar till DIK.

Men med medlems- och aktivitetsutvecklingen kommer problem. Anläggningsbristen.

– Vi har växt ur kommunens anläggningar. Våra politiker behöver tänka till, säger Pär Lundberg.

FRIIDROTT. Klubben har fostrat bra friidrottar, på den här bilden sitter Onni Niskanen längst till höger. Han fostrade två etiopiska maratonlöpare som vann OS-guld på -60-talet. Foto: Duvbo IK:s arkiv

Duvbo IK

Grundad: 28 november 1919.

Medlemmar: På väg mot 700.

Sektioner: Basket, friidrott och innebandy samt ett herrlag i ishockey.

Aktuell: På lördag firas 100-åringen i Lorrys gamla lokaler.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger AIK...torsdag 21/1 1:15

19-åringen kan ha begått andra brott på rymmen

Nyheter Polisen söker vittnen Åklagaren och polisen söker fortfarande vittnen till mordet i Rissne, men också dem som har uppgifter om ett annat rån i Sundbyberg som 19-åringen kan ha begått.onsdag 20/1 9:26

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15