Michael Harjulin och Johnnelie Junegrim tänkte lära hunden Cleo spåra kantarell, men hon verkar i stället ha fallenhet för att nosa upp öl. Foto: Pekka Pääkkö/Privat

100 år gammal öl på kylning – efter hunden Cleos fynd

Tack vare hunden Cleo har en liten bit historia kommit upp till ytan i Brunnsviken. En över 100 år gammal oöppnad ölflaska står nu på kylning hemma i Johnnelie Junegrims lägenhet i Vasastan. Nu letar hon efter ett museum som kan bevara flaskan.

  • Publicerad 05:22, 12 sep 2019

Michael Harjulin och Johnnelie Junegrim promenerade med hunden Cleo. I närheten av Brunnsvikens kanotklubb sprang Cleo ner till vattnet och badade med sin leksaksboll. Leken ledde fram till något oväntat – fastkilad mellan stenarna vid en rot i vattenbrynet låg en brun glasflaska.

– Först blev jag arg för att någon hade slängt en flaska i vattnet. Jag var på väg att lägga den i en papperskorg, men upptäckte snart att det här inte var någon vanlig flaska, berättar Johnnelie Junegrim.

Cleo. Foto: Privat

Flaskan var på väg att hamna i papperskorgen, men har nu räddats för eftervärlden. Foto: Pekka Pääkkö

I botten på flaskan står märkt ”1900 6”. Johnnelie Junegrim har tagit reda på att flaskan är tillverkad 1906 och tillhör den första modellen returflaskor i Sverige och tillverkades vid Liljedals glasbruk i Värmland, som var igång mellan år 1781 och 1917. Originalkorken sitter kvar och flaskan är fortfarande full – troligtvis med över 100 år gammal öl.

– Jag kan ingenting om öl, men kan känna att den luktar porter, säger Johnnelie Junegrim.

Johnnelie Junegrim och hennes man Michael Harjulin vill hitta ett museum som kan bevara flaskan.

Letar efter museum

Det har gått några veckor sedan fyndet och korken på flaskan har börjat torka. Johnnelie Junegrim är på jakt efter ett museum som vill ta hand om flaskan och försöka bevara den i så gott skick som möjligt.

– Jag har skickat bilder på flaskan till ett auktionsverk och de ska låta en expert titta på den. Det vore kul att få flaskan värderad. Förmodligen har den inget penningvärde utan är ett rent historiskt föremål. Jag älskar historia och det känns fantastiskt kul att ha hittat den. Det är otroligt att man kan hitta något så gammal, med innehållet kvar i.

Har ni inte varit sugna på att korka upp och testa ölen?

– Haha, nej. Öl är ju färskvara, så det är nog inte så lämpligt.