Har du märkt att det senaste året varit tystare än tidigare? Nog för att det byggs och bullras men inte sedan 1970-talet har det flugits så lite över Stockholm.

Mellan mars 2020 och februari 2021 landade sammanlagt 34 054 flyg på Arlanda och Bromma. Det är runt 110 000 färre flyg än vad som varit väntat om vi inte haft en pandemi enligt statistik från nyhetstjänsten Newsworthy.

Mer gods än tidigare

Samma undersökning visar att den trafik som finns kvar drivs delvis av godsfrakt. Medan passagerartrafiken är en skugga av sitt forna jag har mängden fraktat gods vid länets flygplatser ibland till och med legat över de normala nivåerna.

Sparar in på utsläppen

Det minskade flygandet borde också påverka hur mycket koldioxid som släpps ut. Genom att titta på hur mycket utsläpp vi borde ha genererat i landet det senaste året och samtidigt titta på hur mycket flygandet minskat menar Newsworthy att vi sparat in fem miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det är lika mycket som Sverige största enskilda utsläppare, ståltillverkaren SSAB, släpper ut under ett år.