Frön, näring och vatten sprutas ut över Bro. Foto: Upplands-Bro kommun

100 000 blommor planterades i Bro

30 000 solrosfrön är planterade så väl som 2000 kvadratmeter ängsfrön. Som en del av omdaningsprojektet ska nu Bro också få ett blomstrande tillskott.

  • Publicerad 09:51, 14 jun 2022

Den 2-3 juni så såddes över 100 000 blommor i Bro.

Detta gjordes genom en teknik som kallas för sprutsådd. Det hela går till som så att en maskin sprutar ut fröer tillsammans med vatten och näring.

30 000 solrosfrön är planterade så väl som 2000 kvadratmeter ängsfrön.

Ängsfröblandningen bjuder 40 olika typer av blommor, däribland: Rosenskära, Prästkrage, Blåklint, Förgätmigej och Ringblomma.

Flera av dessa blommor är fleråriga. Det här betyder att Broborna kommer njuta av blommorna under kommande vår och sommarperioder i ett antal år framåt.

– Blommor är något som uppskattas av både människor och insekter. Genom denna insats skapar vi både en vackrare utemiljö och stärker den biologiska mångfalden i Bro, säger Sara Bergkvist, delprojektledare inom Omdaning Bro, i en kommentar.

Alternativet hade varit att manuellt strö ut frön och därefter gödsla och vattna. Den tekniska lösningen med sprutsådd spar arbetstimmar.

Under måndagen den 20 juni planteras även sommarblommor i krukor runt om i Bro centrum.

Oklar orsak till stort strömavbrott

16 000 kunder drabbades under måndagen Håbo och Upplands-Bro drabbades av ett stort strömavbrott. Ännu vet leverantörerna inte exakt vad som hänt.tisdag 28/6 17:26

Han får Fridegårdspriset

Kjell Johansson är en flera gånger prisad författare. Nu får han ytterligare ett. Johansson har utsetts till årets mottagare av Jan Fridegårdspriset.fredag 24/6 8:15