Perfekt för klättring säger Frej och Elvin Boswood Svanberg om det nya konstverket. Foto: Klara B Orreteg

10 saker du inte vet om nya Kallhäll centrum

Efter en lång tids renovering står nu det nya torget i Kallhäll färdigt. Mitt i tog en tur för att ta reda på alla dolda hemligheter.

 • Publicerad 06:58, 2 sep 2018

Under 60-talet växte Kallhälls Centrum fram och har sedan dess varit en viktig centrumkärna.

Gamla Kallhälls centrum, 1970.

2015 togs beslutet att modernisera platsen och det har sedan 2016 varit lite av en byggarbetsplats på torget. Men i somras invigdes så det nya torget och även om allt runt omkring inte är färdigt finns det en rad nya saker att titta närmare på.

Mitt i tog en promenad på torget tillsammans med projektledaren Lena Olby Örnhed.

Här är tio saker du kanske inte visste om det nya torget.

 1. Platsen har äntligen fått ett officiellt namn från namnberedningen. Välkomna till Gjutartorget!
 2. Gatstenarna som ligger som ränder över torget kommer från det gamla torget. Har du sett de vita stenarna som finns här och där? Det var den skojfriske plattläggaren som ville göra ett avtryck. Det är stenar som blev över från renoveringen av marken runt bankomaten, och skulle egentligen inte vara på torget, men kommunen gillade idén och lät de vara kvar.
 3. Det stora konstverket, som också är en bänk, är gjort av konstnären Birgitta Muhr och heter io! Skylt är på väg.
 4. Har du tänkt på att torget liksom är toppigt på mitten? Det är för att regnvattnet ska rinna ner till sidorna och dels försvinna ner i avrinningen som ligger dold i ledstråken, och dels gå ner till växtbädden som ger vatten åt träden som är planterade på torget. Träden är Magnolia och körsbär och kommer blomma vackert med tiden.
 5. Ledstråken, som hjälper synskadade att hitta rätt, är gjorda i gjutjärn för att förhoppningsvis klara snöröjningen bättre. De vanliga i sten slits nämligen ner för fort.
 6. Vid invigningen hade man en midsommarstång på mitten av torget, där julgranen står på vintern. Stången är sparad och företagarföreningen har sagt att man ska fortsätta och starta en midsommartradition.
 7. Fontänens mönster är taget från en möbel från Bolindermuséet. Just nu är den inte igång, vilket beror på att den är reklamerad. Den är inte tillräckligt djup, vilket gör att vattnet rinner ut. Men snart ska den vara igång igen.
 8. Det nya cykelstället runt hörnet är nu uppe. Det är under tak och har hydraulik vilket ska göra det lätt att få upp cyklarna på ”övervåningen”. Det är inte redo att användas ännu, men snart ska det vara igång.
 9. Under eken mot pendeltåget, i backen ner mot vägen, ska en ljugarbänk placeras. Backen blev för brant så bänken ska göra det möjligt att vila lite på mitten.
 10. Delar av gamla fasaden på pendeltågsstationen, som förkunnar att man hamnat i Kallhäll, är sparad och ska på något sätt användas runt torget.