Stockholms stad styrs nu av M, L, C, KD och MP. Foto: Anna Z Ek

10 punkter: Så påverkas innerstan av nya budgeten

Nu har den nya grönblå majoriteten i Stockholms stad lagt fram sin första gemensamma budget. Här 10 punkter som speciellt påverkar innerstan.

  • Publicerad 14:26, 14 nov 2018

Den grönblåa majoriteten i stadshuset presenterade på onsdagen sin budget för 2019 med en rad satsningar på allt från näringsliv till skola och miljö.

De presenterade även en skattesänkning, kommunalskatten sänks med 16 öre per intjänad hundralapp från 17:90 kronor till 17:74 kronor. Det innebär runt 50 kronor mer i plånboken varje månad för någon som tjänar 35 000 kronor.

Här är 10 satsningar ur budgeten som särskilt påverkar innerstan:

Miljözoner. Först ut är Hornsgatan – som har ovanligt smutsig luft. Miljözonen innebär att bara nyare diesel- och bensinbilar får färdas på gatan från 1 januari 2020.

Kommunala ordningsvakter. I innerstan ska de patrullera i området runt Fridhemsplan, i Björns Trädgård, Klaraområdet, Sergels torg och på Vasagatan.

Sommargågator. Fler sommargågator och sommartorg i innerstaden

Laddstolpar för el-bilar. Staden ska ha minst 4 000 publika laddplatser till 2022.

Stombussarna. Staden ska försöka få blåbussarna att åka en halv kilometer i timmen snabbare varje år i innerstan fram till och med 2019. Då ska de gå i 19 km/h.

Strandbad. I innerstan utreds Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden för att bli ett nytt strandbad.

Kajerna. Levandegöra och rusta upp stadens innerstadskajer. Till exempel Skeppsbron.

Ut med förvaltningarna. Leda arbetet med att flytta ut flera av stadens förvaltningar och bolag från innerstad till ytterstad.

Vuxencampus. Staden ska hitta lokaler för ett sammanhållet vuxencampus i innerstaden.

Sopsaltning. Testet med sopsaltning på gångbanor och trottoarer, för att undvika halka, ska utökas från förra vinterns test på Norr Mälarstrand och Sankt Eriksgatan.

Här kan du läsa om ännu fler satsningar som berör hela kommunen: