10 år efter folkomröstningen: Drevvikenpartiet vill fortfarande dela Huddinge

Ett lokalt parti som fiskar röster i känslan av att känna sig bortglömd i Skogås, Trångsund och Länna. Drevvikenpartiet är med och styr en kommun som de allra helst vill bryta sig loss ifrån.

  • Publicerad 10:27, 15 apr 2017

– Drevvikenpartiet behöver knappast elda på opinionen för en kommundelning. Det kommer invånarna i den östra kommundelen fixa alldeles själva.

Det säger Trångsundsbon Ingalill Söderberg, kommunalråd och gruppledare för Drevvikenpartiet.

Nästa år är det val. Då har det också gått tio år sedan 56 procent av invånarna i Skogås, Trångsund och Länna röstade nej till en kommundelning.

Trots nederlaget har DP hållit sig kvar i politiken. Idag har partiet två mandat och sitter i kommunledning, tillsammans med allianspartierna och Huddingepartiet.

– Vi är ett litet parti i fullmäktige, men ett stort parti i politiken. Vi har folk i alla nämnder som ser till att den östra kommundelen inte blir bortglömd, säger Ingalill
Söderberg.

Vill bryta sig loss

Önskan att bryta sig loss finns kvar i partiprogrammet.

– Vi kommer att driva frågan aktivt när vi märker att vi har opinionen med oss. ​

Redan i valet 2018?

– Vem vet. Många av våra medlemmar är sugna, säger Söderberg kryptiskt.

Att styra och ta ansvar för helheten i en kommun som man egentligen vill bryta sig loss ifrån är en balansgång kantad av motsägelser...

Om ni lyckas med er politik minskar också opinionen för en delning?

– Ja, utan oss hade känslan att vara bortglömd varit större.

DP har precis välkomnat avtalet med staten om att bygga 18 500 bostäder i Spårväg syds sträckning: i Flemingsberg, Glömsta, Kungens kurva och Segeltorp.

– Vi säger aldrig nej till utveckling i andra områden.

Hela listan: Här byggs 18500 nya bostäder längs med spårväg syd

Avtalet innebär att framtida byggprojekt i östra Huddinge prioriteras ner. Påbörjade projekt ska slutföras, men sen tar det stopp. Utvecklingen runt Spårväg syd prioriteras, enligt kommunens nya linje, som klubbats i fullmäktige. Med stöd av DP.

– Så är det tyvärr. Jag tror vi får vara glada om det byggs alls i den östra kommundelen fram till 2035, säger Ingalill.

Det ser mörkt ut för förslaget i översiktsplanen att bygga bostäder i industriområdet mellan Skogås och Trångsund.

– Det är synd, det är en bra idé med bostäder i ett kollektivtrafiknära område som inte är särskilt vackert idag. Det ser heller inte så ljust ut för Entré Skogås, ett projekt vi kämpat för länge med arbetsplatser och handel vid Beateberg.

Bor i Sjöängen

Ingalill Söderberg bor själv i villaområdet Sjöängen i Trångsund. Mycket har hänt sedan hon flyttade hit 1999.

– Det byggs nya hus och förtätats på varje ledig plätt. 

Trångsund, Skogås och Länna ligger i utkanten av Huddinge, inklämt mellan Farsta och Haninge.

– Innan jag blev kommunpolitiker hade jag aldrig satt min fot i centrala Huddinge. Man känner mer samhörighet här än till centrala Huddinge. Så har det alltid varit, av geografiska skäl. 

Nu, när invånarna ser hur Stockholm stad och Haninge satsar stort på sin sida av kommungränsen, riskerar den känslan av att vara bortglömda att växa, tror Ingalill.

”Bara vi som tänkt tanken”

Mot Länna bygger Haninge Vegastaden, med 3300 nya bostäder och en ny pendelstation.

– Där kan vi bygga ihop från vår sida. Tyvärr är det inget annat parti än vi som ens tänkt tanken.

Mot Stortorp bygger Stockholm stad bostäder i Farsta och Larsboda.

– Samtidigt får Huge stopp för sina bostadsplaner vid Stortorps äldreboende. Jag tror att skillnaderna blir tydligare nu, när det händer mycket på andra sidan kommungränsen.

Gränslandet i Skogås: "Ungdomar pratar om den finare och den fulare sidan"

Små lokala stridsfrågor - en svår balans för Huddingepartiet

Framtidsutsikt. Sjöängen växer så det knakar. För tre år sedan började omvandlingen av fritidshusområdet Sjöängen II, med nya gator, vatten och avlopp till drygt 60 nya villatomter. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Drevvikenpartiet

Drevvikenpartiet är ett lokalt självständigt politiskt parti bildat 1998, med avsikten att få till en folkomröstning om en delning av Huddinge kommun.

1999 röstade Huddinge för första gången om en kommundelning. 59 procent var emot. Men i Skogås-Trångsund var 65 procent för.

2008 genomfördes en ny folkomröstning, bara för
Skogås-Trångsund. Nu hade opinionen vänt, 58,8 procent sa nej.

Visa merVisa mindre