Alla ville få en glimt av fiskarna när de släpptes ut i Strömmen på måndagen. Foto: Ida Persson

10 000 öringar släpptes ut i Strömmen

10 000 laxar och öringar möttes av stockholmarnas jubel under den årliga fiskeutsläppet i Strömmen. Nu ska firrarna ge sig ut till havs för att växa till sig. Om några år återkommer de – för att bli ett byte för stans sportfiskare.

  • Publicerad 14:44, 14 maj 2018

Stockholmarna trängdes i den gassande solen när det årliga lax- och öringsutsläppet ägde rum vid Strömmen. Sammanlagt 10 000 firrar släpptes ut i det iskalla vattnet – till måsarnas förtjusning.

– Några kommer att stryka med redan nu, men resten tar sig ut till havs och kommer tillbaka först när de blivit känsmogna, sa Oliver Karlöf, fiskbiolog på Stockholms stad.

Arrangerats sedan 1974

Fiskeutsläppen arrangeras av Stockholms stad, fastighetsbolaget HEBA, Fortum och fiskeklubben Strömstararna är en del i stadens arbete för ett hållbart fiske. Utsättningen har pågått sedan 1974 och varje år släppts omkring 150 000 havsöringar ut i Stockholms ström, skärgården och i havsöringsbäckar.

Om två till tre år väntas fiskarna återvända till Strömmen – och bli byte för stans sportfiskare.
Innan dess är det förbjudet att fiska de inplanterade fiskarna – de måste nämligen vara mellan 50 och 60 centimeter innan de får plockas upp. Att fiska fullvuxna öringar och laxar går dock utmärkt att fiska året runt.