Poppis pyssel. En av Söderorts koloniträdgårdar, Enskededalen. Foto: Linda Gren

10 000 köar för kolonilott i Stockholm

För att lätta på trycket och korta köerna vill föreningen Stockholms koloniträdgårdar att staden upplåter mer mark för odlingslotter.

  • Publicerad 15:27, 8 maj 2020

Det behövs fler koloniområden i Stockholm. Det säger föreningen Stockholms koloniträdgårdar, som representerar ett 70-tal koloniträdgårdsföreningar runt om i staden. I dag står cirka 10 000 personer i kö för att få en markplätt i en koloniträdgård och kön växer hela tiden, enligt föreningen.

– Jag tror det beror på att människor behöver en lugn plats i vårt stressiga samhälle och då är kolonin ett bra ställe att bara få vara. Det är avkopplande att påta i jorden. Även intresset att odla ekologiskt och äta det man själv odlar ökar, säger Örjan Sjödin, ordförande i Stockholms koloniträdgårdar.

Fem platser i Söderort

I flera skrivelser till staden ber de därför att få hyra mark där de kan anlägga nya trädgårdar. Efter att ha vandrat runt i olika områden i Söderort har föreningen ringat in fem platser som de tror är lämpliga för en koloniträdgård: Vid gården Lilla Sickla, mellan Skogsfurans väg och Skarpnäcks koloniträdgård, på Nytorps gärde, vid Farstanäset och ett grönområde i Hökarängen.    

Men staden säger nej till samtliga förslag. De hänvisar till planerade byggnationer, att de ligger i naturreservat eller världsarv och/eller används för rekreation av många Söderortsbor.

Foto: Malin Lööf

Men det ena behöver inte utesluta det andra, menar Örjan Sjödin. Koloniträdgårdarna ska vara öppna för alla att promenera runt i och njuta av, så länge man inte förstör eller går in på de enskilda lotterna, säger han.

– De ska betraktas som allmän parkmark och jag vet att de uppskattas av många, både barn och vuxna.

Letar i hela stan

Därför får koloniföreningarna inte sätta upp bommar eller höga stängsel, tillägger han.

– Vi kommer att behöva leta i alla delar av staden nu, inte bara Söderort, och koloniföreningarna kommer själva att behöva uppvakta sina lokala politiker och stadsdelar för att hitta ny mark, säger Örjan Sjödin.

Stadens exploateringskontor säger att det är stor konkurrens om marken i Stockholm och att stadens bostadsmål måste prioriteras, men att ”det kan finnas områden där det här går att kombinera”.