Anställda på stadshuset ger sin syn på hur trakasserier hanteras i anonym enkät. Foto: Arkivbild

1 av 4: Saknas strategi för sextrakasserier

Nästan var fjärde anställd i stadshuset upplever att det inte finns en strategi för att motverka sexuella trakasserier, enligt den anonyma enkät som Mitt i Sundbyberg skickat ut. 46 procent säger att de inte vet om det finns en sådan strategi. ”Jag har blivit ombedd att inte vara kvar i stadshuset pga att jag har blivit utsatt för sexuell ofredande, chefen har tagit förövarens parti och han har bestraffat mig genom att inte förlänga min kontrakt”, skriver en medarbetare i enkäten.

  • Publicerad 15:00, 6 dec 2017

Mitt i Sundbyberg har idag berättat om hur kommunalrådet Siyamak Sajadian Sasanpour ombetts att avgå efter att det i en internutredning framgått att han systematiskt har kränkt och mobbat personal i stadshuset.

Flera av dem som vittnat mot politikern har också ombetts att jobba hemifrån i väntan på att utredningen skulle bli klar.

Mitt i Sundbyberg har, för att undersöka klimatet på stadshuset, tidigare skickat ut en enkät till 591 personer som har jobbat eller i dagsläget jobbar på stadshuset och har fått in 229 svar.

Nästan fem procent uppger att de någon gång under de senaste fem åren utsatts för sexuella trakasserier eller sexuellt ofredande på arbetsplatsen.

En medarbetare skrev i enkäten att det är svårt att berätta om då ”varje gång det har nämnts så har kollegor skrattat bort det eller sagt att du gillade det säkert”.

En annan person skriver att ”jag har blivit ombedd att inte vara kvar i stadshuset pga att jag har blivit utsatt för sexuell ofredande, chefen har tagit förövarens parti och han har bestraffat mig genom att inte förlänga min kontrakt”.

En fjärde person beskriver hur en chef kramat om hen på ett olämpligt sätt under en AW, hur en chef ständigt stirrar på brösten under deras samtal och om politiker som skall kramas och skämtar sexistiskt om homosexuella och kvinnor helt öppet.

Hälften känner inte till strategin

26,1 procent av de som svarat på enkäten uppger att de inte tycker att man har en strategi för att motverka sexuella trakasserier och sexuellt ofredande i stadshuset.

27,9 procent svarar att de tycker att en sådan strategi finns och nästan hälften, 46 procent, svarar att de inte vet om det finns någon sådan strategi.

En medarbetare skriver att det råder en tystnadskultur i stadshuset och att det ”har varit som ett lotteri gällande vilka åtgärder görs beroende om den som har trakasserat har vänner bland chefer, politiker eller facket”.

”Under mina 6 år i kommunen har vi aldrig jobbat aktivt med detta eller fått någon information om hur detta ska hanteras om det uppstår”, skriver en anställd.

Andra beskriver hur mobbing, sexism, trakasserier och ofredanden är normaliserat, men inte tas på allvar och att män backar andra män för att få fördelar.

Andra vittnar om bra klimat

Men det finns även medarbetare som vittnar om ett bra klimat på stadshuset och att man har en fungerande handlingsplan där arbetsgivarens ansvar framgår och att det även ska råda nolltolerans mot sexuella trakasserier på stadshuset.

”Jag visste inte hur jag skulle gå vidare med kränkningarna men när jag informerade HR om hur obekväm jag kände mig angående kollegans kommentarer tog de tag i detta direkt”, skriver en anställd.

En annan medarbetare tycker att det finns en tydlig handlingsplan för att motverka beteendet och handlingsplaner om det skulle vara så att det trots allt händer.

Frågan tas upp i medarbetarundersökningar samt att det finns en policy om kränkande särbehandling/mobbing”, ytterligare en anställd.

Ulf Haraldsson, Förhandlingschef på HR- och Säkerhetsvdelningen på Stadsledningskontoret skriver i ett mail till Mitt i Sundbyberg att ”vi har tydliga rutiner för kränkande särbehandling (där sexuella trakasserier ingår). Den finns på vårt intranät för alla medarbetare att ta del av. Vi har också gjort utbildningssatsningar samt tagit fram ett särskilt material för våra chefer att använda på arbetsplatsträffar och liknande”.

Ulf Haraldsson skriver också att man på stadshuset nu ska göra en ny intern utbildningssatsning för att förnya medvetenheten hos både chefer och medarbetarbetare, med anledning av #Metoo men också utifrån den rådande situationen.

Fakta

Så gjorde vi enkäten

Mitt i Sundbyberg har skickat ut en anonym webbenkät till Stadshusets alla anställda tjänstemän och politiker, 591 personer. I enkäten ställde vi fyra frågor:

  • Har du någon gång under de senaste fem åren utsatts för sexuella trakasserier eller sexuellt ofredande på din arbetsplats i Stadshuset?
  • Har du någon gång under de senaste fem åren utsatt någon annan för sexuella trakasserier eller sexuellt ofredande på din arbetsplats i Stadshuset?
  • Har du någon gång under de senaste fem åren upplevt att en annan anställd rört vid dig på ett olämpligt sätt på din arbetsplats i Stadshuset?
  • Upplever du att det finns en strategi för att motverka sexuella trakasserier och sexuellt ofredande i Stadshuset?

229 personer svarade på enkäten och flera valde att utveckla sina svar.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36