Böckerna har gått att lämna tillbaka under hela pandemin. Foto: Sacharias Källdén

1 900 böcker på vift från Sumpans bibilotek

Nära 2 000 försenade böcker är på vift från Sundbybergs två bibliotek. "Vi vill inte skicka ut räkningar, det är det tråkigaste vi vet.", säger Anna Schnelzer vid stadens bibliotek.

  • Publicerad 08:33, 29 apr 2021

Allt från flera år till några veckor. Så länge har 1 900 böcker varit borta från Sundbybergs två bibliotek. 600 böcker saknas i Hallonbergen och 1300 i Signalfabriken.

Anna Schnelzer, som är it-bibliotekarie i staden, tror att corona säkert har spelat in i att det är många böcker borta just nu.

– Ja, det tror jag, men det är alltid mycket böcker på vift, säger hon.

Vad det beror på tror hon är olika för olika personer. Att man kanske inte tycker att lånetiden räcker, man kanske inte hittar boken eller har glömt bort att man har lånat.

– Eller så tycker man att det är pinsamt att komma tillbaka med en försenad bok. Men på biblioteken vill vi inte att någon ska skämmas, vi blir glada för alla böcker vi får tillbaka, säger Anna Schnelzer.

Det har varit möjligt att lämna tillbaka under hela pandemin. Men förra våren valde staden att ta bort förseningsavgifterna eftersom folk kunde känna ett obehag för att gå ut eller var sjuka – i höstas fick avgiften ändå komma tillbaka vid förseningar.

– Vi märkte fort att det inte fungerade och misstolkades som att om det inte några avgifter så får jag behålla boken. Det är en solidaritetsfråga och böckerna räcker inte till alla. Den ekonomin har vi inte, säger Anna Schnelzer.

Om en man missar att lämna tillbaka en bok i tid tas en förseningsavgift ut som ligger på tio kronor per lånad sak och påbörjad vecka.

Om boken inte kommer tillbaka och en ny måste köpas in skickas en räkning ut till låntagaren.

Nu uppmanas alla som har en försenad bok eller annan lånad sak att lämna tillbaka dessa så snart som möjligt. Inte minst eftersom biblioteken varit viktiga för många under pandemin och att många vill låna de gemensamma böckerna, berättar Anna Schnelzer.

– Lämna tillbaka boken eller hör av dig, vi vill inte heller skicka ut räkningar, det är det tråkigaste vi vet. Vi hellre ha en dialog och vi brukar vara resonabla.

Tio kronor i veckan i avgift

Förseningsavgiften är 10 kronor per lån och påbörjad vecka. Avgiften börjar tas ut första dagen efter förfallodatum.

Förseningsavgiften för dvd-filmer är 5 kronor/dag.

Maximal förseningsavgift per tillfälle är 200 kronor.

Vid skulder över 50:- spärras kortet till dess skulden är betald.

Vid räkning tas en expeditionsavgift på 50 kronor ut. Vid påminnelse per brev är avgiften 10 kronor.

Skadade eller förlorade böcker och andra medier ersätts med återanskaffningspriset, dock lägst schablonpris.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Anna Schnelzer, som är it-bibliotekarie i staden, tror att corona säkert har spelat in i att det är många böcker bort just nu. Foto: Privat bild

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Efter förra veckans nedgång – fler Solnabor testar positivt

Nyheter Men smittspridningen fortsätter minska i Sundbyberg Efter förra veckans försiktigt glädjande siffror i Solna har smittspridningen åter gått upp, visar färska siffror från Folkhälsomyndigheten. I Sundbyberg fortsatte smittan att minska för andra veckan...torsdag 6/5 15:49

Slarv med upphandlingar kan ge miljonböter

Nyheter Konkurrensverket drar Sundbyberg till domstol Sundbybergs stad har slarvat med upphandlingar av städtjänster och nu kräver Konkurrensverket att staden betalar en miljon kronor i upphandlingsskadeavgift.onsdag 5/5 11:21

Gäng med munskydd rånade tonåring

Nyheter Omringade och slog I Rissne blev en tonåring omringad av flera personer med munskydd som slog och rånade honom.tisdag 4/5 20:17