1 800 arbetsplatser till Globen

Tekniska nämndhuset på Kungsholmen säljs och staden tar med sig sina 1 100 medarbetare till ett nytt hus i den blivande Söderstaden. De nya lokalerna har plats för 1 800 personer, så fler av stadens förvaltningar kan komma att följa efter.

  • Publicerad 18:24, 17 feb 2013

Stockholms tekniska förvaltningar som länge suttit i huset planerar för att bli söderortsbor.

Deras nya hus på 80 000 kvadratmeter ska byggas utmed Nynäsvägen, där Söderstadion ligger i dag, i den blivande Söderstaden.

Tanken är att förvaltningarna ska bära in flyttlådorna om fem år.

Flytten är ytterligare ett steg på vägen mot att frigöra attraktiva lokaler i innerstaden genom att knuffa de kommunala förvaltningarna längre utåt i kommunen.

– Det är det billigaste och bästa alternativet för skattebetalarna. Vi räknar med modernare lokaler och lägre kostnad för de kontor vi behöver i Söderstaden. Dessutom får 60 procent av våra medarbetare närmare till jobbet, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd.

Han menar att Tekniska nämndhuset aldrig varit helt optimalt för dem, med sina stora rum, cellkorridorer och brist på ljus. Dessutom är renoveringsbehovet stort.

Frågan om husets framtid har stötts och blötts länge. När nu chansen dök upp i nya Söderstaden, där kommunen äger en stor tomt, var man inte sena att nappa.

– I city finns det för få bostäder och i söderort för få arbetsplatser. Med den här lösningen slår vi två flugor i en smäll, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

Det nya huset i Söderstaden kommer att fungera som bullerskydd mellan Nynäsvägen och tomten bakom, där man ser möjligheten att 380–560 nya bostäder kan byggas. Tanken är också att få in affärer i gatuplan.

De nya lokalerna ska ha plats för 1 800 personer, så man hoppas att fler av stadens förvaltningar ska flytta hit. Kvar blir då ett tomt tekniska nämnd­hus på Kungsholmen. Där är tänkt att bygga 500 nya bostäder. Både bostads- och hyresrätter och studentbostäder.

Vem som kommer att köpa tekniska nämndhuset är ännu inte klart. Och beslutet om att bygga om de nuvarande husen eller om de ska rivas för att ge plats åt ett nybygge ska tas ihop med den nya ägaren.

I Söderstaden med den nya idrottsarenan planeras för såväl nya bostäder som butiker och restauranger. Nyheten att även möbeljätten Ikea ska etablera sig här slog ner som en bomb i slutet av januari.

Så här skulle det nya huset vid Nynäsvägen kunna se ut. En arkitekttävling ska nu utlysas för att få fram ett slutgiltigt förslag.

Fakta

Nya lokalerna klara om fem år

Tekniska nämndhuset på Fleminggatan 4 på Kungsholmen byggdes under åren 1962–1965.

Här finns Stockholms tekniska förvaltningar, som exploateringskontoret, bostadsförmedlingen, miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och trafikkontoret.

Huset ska rivas eller byggas om till 500 nya bostäder.

De nya lokalerna för förvalt-ning­arna i den blivande Söderstad­en vid Globen ska stå klara om fem år.

Visa merVisa mindre