1,8 ton batterier rensat från Norr Mälarstrands botten

I helgen höll projekt Rena Mälaren nya dyk på Kungsholmen

  • Publicerad 16:56, 18 maj 2020

Ny helg. Nya dyk och fångster för det ideella projektet Rena Mälaren. Den här gången var det Norr Mälarstrand, sträckan från Stadshuset till bortanför Riddarfjärdens marina som gällde under söndagen och måndagen. Det var även där som projektet, som grundades av Fredrik Johansson, startade för drygt 1,5 år sedan.

Tonvis av batterier dumpade vid Stadshuset

-  Ja, tillbaka på "brottsplatsen", säger Fredrik med ett skratt. Vi plockade upp ytterligare 300 kilo båtbatterier. Jag trodde vi hade hittat alla, men nu tror jag att vi har plockat upp 1,8 ton blybatterier längs Norr Mälarstrand.

Mängder av skräp fuldumpat vid populärt badområde

Fångsten var även denna gång god, vilket egentligen är dåligt eftersom det är mängder av skräp som dumpats. Den här gången drogs bland annat tre toalettstolar, element, videoapparat, datorer, tv, avloppsrör, stolar, bord och kundvagnar upp från botten.

- Men bara fem elsparkcyklar. Men de måste var nykastade sedan vi var där för ett år sedan, säger Fredrik.

Här rensas fuldumpat skräp vid Hornsberg

Till deras hjälp hade Rena Mälaren även denna gång frivilliga från skräpplockarna i "Gör Skräpholmen till Kungsholmen igen" samt denna gång även Stockholm Kungsholmen Frukost Rotaryklubb under söndagen som hjälpte till att dra upp skräpet.

- Det var många, strax under 50 personer, som var med och det var superlyckat och jättekul, säger Fredrik.

Och dyken kommer fortsätta runt om i Stockholm, gänget planerar att återvända till Norr Mälarstrand i helgen. Den som vill engagera sig kan kolla in @renamalaren på Instagram eller Facebook.

FÅNGST. 1,5 container med skräp blev det i helgen. Foto: Joakim Hall