Josef El-Achkar tyckte att 1,6 miljoner var ett bra pris för en ny lägenhet som ligger nära både skogen och tunnelbanan. Foto: Sara Flodin

”1,6 miljoner var ett rimligt pris”

Skärholmens bostadsrätter är inte längre billigast i Stockholm. På tio år har priset per kvadratmeter stigit med 186 procent – mer än någon annanstans i stan. Läkaren Josef El-Achkar har just köpt en tvåa i Sätra för 1,6 miljoner kronor.

  • Publicerad 18:11, 28 sep 2014

Kristallkronan är på plats ovanför vardagsrumsbordet. Balkongen har utsikt åt två vädersträck. Och från husets takterrass kan Josef El-Achkar blicka ända bort till Mälaren.

– Jag har inte så bra koll på omgivningarna än. Men det känns mysigt. Jag gillar natur och skog. Vill gärna se något annat än bilar och byggnader när jag tittar ut genom fönstret, säger han.

SSM:s nya hus på Kungssätravägen i Sätra är ett exempel på hur Skärholmens bostadsmarknad har förändrats. På en bostadssida på nätet annonseras en av lägenheterna – en trea på 60 kvadratmeter – ut för 2,4 miljoner kronor. SSM lockar med bostäder med ”spännande New York-inspirerad” inredning och en stor takterass med jacuzzi-bad.

Men det krävs inte alltid sådana extravaganser för att priserna ska öka.

– I takt med att priserna går upp i city och närförorterna påverkas även ytterområden. Alla som köpte en lägenhet 2005 är vinnare. Särskilt i Skärholmen där prisutvecklingen startade på en så låg nivå, säger Per-Arne Sandegren, analytiker vid Svensk mäklarstatistik.

På tio år har priset per kvadratmeter i Skärholmen stigit med 186 procent. Det är mer än någon annanstans i Stockholm. Efter att ha varit billigaste stadsdel är det nu dyrare att köpa bostadsrätt här än i både Hässelby och Spånga/Kista.

– Men folk utifrån tycker fortfarande att Skärholmen är billigt, säger Oguzhan Yayla vid Fastighetsbyrån.

Förlorarna är de som väntat med att köpa sin första lägenhet.

– För dem kan priserna kännas väldigt överdrivna. Säger vi till en Skärholmsbo att han kan få köpa en etta för 1,5 miljoner skulle han börja skratta.

Och det finns risker med pris­explosionen. Ju dyrare lägenheter, desto mer måste folk låna för att köpa. Riksbanken varnar för en bostadsbubbla.

– Då får man fallande tillväxt. Ökad arbetslöshet. Väldigt många människor far illa, sa Riksbankschefen Stefan Ingves nyligen i en intervju med Ekot.

Josef El-Achkar tar alla diskussioner om pris med ro

– Jag tycker priset för lägenheten, 1,6 miljoner, var rimligt. Så länge jag har råd att bo här kvittar det om jag sedan säljer med plus eller minus, säger han.

Alla som köpte en lägenhet 2005 är en vinnare, särskilt i Skärholmen.Per-Arne Sandegren

Fakta

Så har priserna förändrats

Prisutveckling för bostadsrätter, kronor per kvadratmeter:

Källa: Svensk mäklarstatistik