P-snurran har plats för 46 stycken bilar. Foto: Mostphotos

1,5 månad senare: Bilarna fortfarande fast i P-huset i Vasastan

I slutet av juli gick det automatiska parkeringshuset P-snurran på Rörstrandsgatan sönder. Nu har en dryg månad passerat, felet är inte åtgärdat och 18 bilar är fortfarande inlåsta.

  • Publicerad 05:11, 11 sep 2019

P-Snurran på Rörstrandsgatan är ett automatiskt parkeringshus som består av fyra våningsplan. Den som vill parkera där kör in i en entréhall, varpå en släde lyfter upp bilen och flyttar den till en ledig plats.

Men 29 juli slog en överbelastning i elnätet ut parkeringshusets styrsystem. Det innebär att bilarna varken kommer in eller ut.

– Det är vårt största driftstopp i P-snurran sedan starten för 15 år sedan, sa Christian Rockberger, vd för Stockholm parkering till Mitt i då.

Italienska tekniker flygs in

Nu har mer än en månad gått. Parkeringshuset är fortfarande trasigt och bilarna ännu inlåsta. Anledningen att reparationen dröjer är att tekniken som används i P-snurran är italiensk. Därför behöver italienska tekniker flygas in till Stockholm för att lösa problemet.

– Status är att vi kommer att ha tekniker här under andra halvan av september, säger Christian Rockberger.

Har hämtat golfklubbor

Han förklarar att de personer vars bil har blivit inlåst i parkeringshuset får möjlighet att använda hyrbil under tiden. Stockholm parkering tycker att drabbade personer har visat stort tålamod och själv har man försökt vara så flexibel som möjligt.

– Vår personal har hjälpt kunder med att hämta saker som de har i bilarna. Golfklubbor till exempel, säger Christian Rockberger.

Vd:n har tagit lärdomar av den uppkomna situationen.

– Det finns för och nackdelar med de här garagen. Bilarna står tryggt och säkert. Men konsekvenserna blir stora om någonting händer, säger Christian Rockberger.