1 419 klagomål på snöröjningen – på sex dar

Trafikkontoret har tagit emot mängder av klagomål och synpunkter på snöröjningen under senaste veckans kaosväder. Men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är nöjd.

  • Publicerad 10:30, 6 mar 2018

Sportlovsveckan bjöd på mycket snö och kyla, något som fick konsekvenser för alla som skulle ut med bil, cykel och till fots. Mellan tisdagen 27 februari och söndagen 4 mars fick trafikkontoret ta emot 1 419 klagomål eller synpunkter på snöröjningen.

Flest klagomål kom in i Söderort där Farsta-Skarpnäck toppade den dystra listan med 232 inrapporterade ärenden på sex dagar. Flera läsare har även hört av sig till StockholmDirekt med bilder och vittnesmål på den dåliga snöröjningen på framförallt stadens trottoarer och gångvägar. Många upplever att dessa har prioriteras ner och att fokus istället lagts på cykelbanor och bilvägar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) har det, utifrån omständigheterna, gått bra.

– Jag har haft möte med trafikkontoret angående snöröjningen, och den bedömningen de gör är att det har fungerat bra. Det har plogats runt om i staden, men sen har det snöat igen, så det kan upplevas som att det inte har skett någon snöröjning, men självklart finns det också ställen man har missat att ploga på, säger Daniel Helldén.

Det är trafikkontoret som har i uppdrag att verkställa stadens jämställda snöröjning som innebär att gång- och cykelvägar och kollektivtrafikstråk ska plogas före bilvägar. Idag finns det specialanpassade sopsaltningsmaskiner för cykelbanor, men dessa går inte att använda på trottoarer på grund av ojämn gatsten och saker som blockerar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men just nu har man påbörjat ett pilotförsök med sopsaltningsmaskin på kajen på Norr Mälarstrand och trottoarerna på S:t Eriksgatan för att se hur det fungerar.

– Cykelbanorna och kollektivtrafiken är redan prioriterade, och vi plogar just nu 20 mil med sopsaltningsmaskiner. 15 av dessa mil är samtidigt gångbanor, men när det blir kallare än sju minusgrader biter inte saltet. Trottoarerna har plogats men när snön faller igen blir det kontraster gentemot cykelbanorna som är varmare, säger Daniel Helldén (MP).

Oppositionen rasar mot snöröjningen

Så här ser det ut i Kärrtorps centrum efter förra veckans snöoväder. Foto: Karl Hultén

Hela listan: Så många har klagat i din stadsdel

Antal klagomål/synpunkter inrapporterade mellan 27 februari och 4 mars:

Farsta-Skarpnäck = 232

Enskede-Årsta-Vantör-Östra Älvsjö = 205

Södermalm = 192

Skärholmen-Hägersten-Liljeholmen-Västra Älvsjö = 175

Norrmalm = 153

Bromma = 122

Kungsholmen = 96

Östermalm = 77

Hässelby-Vällingby = 72

Spånga-Tensta = 55

Rinkeby-Kista = 26

Källa: Trafikkontoret

Visa merVisa mindre