Bandet klipps. Hans Mohlin och Oskar Weinmar (M) inviger gravplatsen. En plexiglasskiva skiljer liket från betraktaren. "Det är en speciell känsla när man kliver in och stänger dörren bakom sig", säger Hans Mohlin. Foto: Alexander Kuronen

1 300 år gammal grav har återuppstått

I parken vid Karlsro fanns en gång en gravhög från 700-talet, tills någon på 1800-talet fick för sig att bygga en jordkällare där. Nu är platsen sig lik igen, efter år av förberedelser.

  • Publicerad 07:30, 2 jul 2022

Det är läckert hur man med relativt enkla medel kan skapa sådana effekter.

Invigningen av den nya installationen ägde rum förra tisdagen, vid ett trädgårdskalas där såväl kommunens som PRO:s 70-årsjubileum uppmärksammades.

Representanter från bådadera har deltagit i det treåriga arbetet med att omvandla den nedgångna jordkällaren till något som liknar en 1 300 år gammal grav. Dessutom har snickare från Gunnes gård tillverkat en tidsenlig båt för "liket" att ligga i.

– Det blir en win-win. Vi tycker att det är kul att göra något och de på kommunen blir glada, säger PRO Väsbys ordförande Hans Mohlin.

På plats fanns således även kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M). Han och Hans Mohlin klippte det obligatoriska bandet och gick sedan in till den döde med gravgåvor anno 700-tal: yxa, dolk och brädspel.

– Tänk om han vaknar? sade en farbror som såg på.

Öppet söndagar

Men allt gick som planerat, herrarna lade gåvorna på dockans mage utan komplikationer. Efteråt beskriver Oskar Weinmar upplevelsen inne i graven som suggestiv.

– Det är läckert hur man med relativt enkla medel kan skapa sådana effekter, att man inte behöver några Cosmonovaskärmar för att färdas över 1 000 år bakåt i tiden.

Graven kommer att vara öppen för allmänheten på söndagar mellan 12 och 13. Övrig tid förvaras gravgåvorna annorstädes, så inbrottssugna göra sig icke besvär.

Från vendeltiden

Gravhögen vid Karlsro uppstod på 700-talet, under vendeltiden som föregår den mer omtalade vikingatiden.

På 1800-talet grävdes en gång i gravens mitt. En två meter hög tunnel gjöts och utrymmet användes som jordkällare.

För tre år sedan föreslog stadsträdgårdsmästare Nils Odén att platsen skulle återfå något av sin historiska funktion.

Källa: Pensionärernas riksorganisation, PRO

Visa merVisa mindre