Tryggheten i Rinkeby eller nytt liv i mindre ort?

Bo trångbodd i Rinkeby men kunna räkna med att man alltid kan kan få hjälp när det behövs eller våga sig ut till mindre orter och bygga ett nytt liv där? Var han man bäst chanser?

– Det är viktigt för mig att bo bland somalier. I Rinkeby har jag både Somalia och Sverige på en gång. Det gör mig trygg, tycker Sahra Asdi.
Men alla i Sfi-klassen i Rinkeby håller inte med.
Det är lektion i Rinkeby Folkets hus. Det är en blandad klass på många sätt; unga tjejer och killar som bott i Sverige mindre än ett år och andra, mammor och pappor som bott här en längre tid men av olika anledningar aldrig har fullföljt studierna i svenska. En del har hoppat av för att ta tillfälliga jobb. Andra varit tvungna att ta hand om familjen. Men de flesta i klassen har somalisk bakgrund och har aktivt sökt sig till Rinkeby, till den trygghet som det innebär att vara nära landsmän i ett nytt främmande land.
För andra var Rinkeby det enda alternativ som fanns i Stockholm.
Sahra Asdi är en av mammorna som sökte sig till just Rinkeby. Hon har bott i Sverige i åtta år.
Resan i Sverige till Rinkeby var ganska lång; från Örebro till Farsta, Älvsjö och till sist hit till Rinkeby. Och här trivs hon bäst.
– Jag känner mig trygg här. Jag är bland somalier, säger Sahra Asdi.
I Örebro och Älvsjö kände hon sig lite utstött och ensamt. Men när hon för första gången kom på besök till Rinkeby kände hon sig direkt hemma.
– Här ska jag bo i lilla Mogadishu, tänkte jag, berättar Sahra Asdi och får hela klassen att skratta. Ett par av eleverna skakar på huvudet.
95 procent av Rinkebyborna har utländsk bakgrund och den enskilt största gruppen är svensk-somalier. Och Rinkeby fortsätter att locka fler somalier med sina moskéer, mataffärer och föreningar.
– Det är som att bo i Somalia och Sverige samtidigt. Jag kan inte tänka mig att leva utan somalier, säger Sahra Asdi.
– Men det är svårt att lära sig svenska här. Vissa dagar pratar man svenska bara här i klassen. Det blir inte bra, säger en man som sitter i sista raden i rummet.
Han längtar till jobb säger han. Han vill lära sig svenska och bygga ett liv för sin familj. Och han funderar om Rinkeby kanske inte är bästa platsen för att göra det.
– Men var ska man bo annars i Stockholm. Det finns inga lägenheter. Här kan man alltid bo hos någon, säger en ung man.
Den ungefärliga kötiden hos bostadsförmedlingen för att få en förstahandskontrakt i Rinkeby är fem år. Bland den kortaste kötiden i hela Stockholm. Och får man inte ett eget kontrakt så kan man alltid fråga en bekant om man kan bli inneboende.
– I Rinkeby finns det alltid en soffa som man kan vila i, säger en annan.
– Så är det. I Rinkeby är du aldrig ensam. Du kan bo hos någon, få hjälp. Inte bara somalier. Alla, säger Sahra Asdi.
Bänkgrannen Naima Abdalle Hussein håller med om att hjälpen från familj och bekanta är viktigt när man är ny i Sverige.
– Men jag är en social människa. Jag vill lära känna folk och nya saker genom dem. Det spelar ingen roll om de är somalier eller inte , säger Naima.