Systerskap ska få tjejerna att ta plats

 Killarna tar ofta över i fritidsgårdar, i klassrummen och i skolornas korridorer. De syns och hörs mest och deras behov tränger undan tjejernas. Hur ska då tjejerna få den plats de har rätt till? Systerskap i egna nätverk säger de tjejer som Norra Sidan har pratat med.

- Varför vi ska ha ett eget tjejnätverk? Varför inte? Hela samhället är som ett enda stort killnätverk. Då är det klart att vi tjejer måste få ha egna, säger Bana Bisrat, 16 år.
Hon var den första av de tjejer som på kvinnodagen, den 8 mars, fick ett långt sms av kompisen Ailin Moaf om att starta ett eget nätverk av bara tjejer, Street Gäris.
Så här började Ailins sms:
”Jag fick en knäpp idé. Man borde skapa ett kollektiv som bara finns in the space. Inga möten och shit. Alla har sina egna redan. Men det finns fett tunga unga gäris/tjejer från ort till ort.”
- Det var som en dröm som jag gått och haft inne i mig länge. En dröm om ett annorlunda nätverk, som ska finnas på nätet, för unga tunga tjejer med olika bakgrunder.  Jag har själv saknat en sådan gemenskap, berättar Ailin.
Hon gick direkt från idé till handling och tog fram en lista på tjugotals vänner och bekanta som hon hade i sin telefon och sms:ade dem.
- Jag fick svar nästan direkt. Det kändes som om alla gått och väntat på att någon ska sätta igång, säger Ailin.
Idag, tre månader efter det första sms:t har nätverkets Facebook-grupp över 270 medlemmar. Både Ailin och Bana tror att den snabba spridningen beror på att behovet av egna nätverk för tjejer är stort.
- Det är som om de har byggt hela samhället för killarna och efter deras behov. De lär sig redan som barn att ta för sig och bil sedda och de blir uppmuntrade att göra det också. Men för många tjejer är det inte lika självklart, säger Bana.
Ailin var med i redaktionen i ungdomstidningen Vår Linje 2010 och gjorde ett reportage tillsammans med andra ungdomar om mansdminansen i caféer och fritidsgårdar i området.
- Det är svårt att ensam på egen hand bryta den dominansen. Det behövs systerskapets kraft för att stötta, inspirera  och stärka varandra. Vi är förstås alla olika men det finns gemensamma erfarenheter som vi tjejer delar med varandra, säger Ailin.
Hon pratar om att som tjej växa upp ett samhälle där männen och dera normer styr.
- Systerskapet kan då skapa en styrka som är unik, säger Ailin.
”På tjejernas egna villkor”
I stadsdelen Rinkeby-Kista är sju av tio unga som besöker fritidsgårdarna killar (2011). Det visar stadsdelens egna siffror. Killdominansen ser ungefär likadan ut i grannstadsdelen Spånga-Tensta. När Norra Sidan skrev om det förra året förklarade de ansvariga tjänstemänen att de arbetar med frågan hela tiden. Stadsdelen i Rinkeby-Kista har anställt tre personer som ska arbeta med just de frågorna för att få en jämnare blandning mellan tejer och killar i stadsdelens fritidsgårdar .
Men i Husby förvandlas , två kvällar i veckan, ungdomsgården i skolan till killfri zon. Då bli killarna portförbjudna.
Det är Rädda barnen i samarbete med stadsdelsförvaltningen som håller i den verksamhet som riktar sig till bara tjejer, Tjejforum Husby-Rinkeby.
Stockholm stads hemsida beskriver verksamheten i Husby ungdomsgård som ”en gemenskap där tjejer kan umgås helt på tjejers egna villkor.”
Mansdominansen
- Egentligen skulle det inte behövas ett eget särskilt forum för bara tjejer. Men samhället och fritidsgårdarna är idag anpassade för män och domineras av män, säger Atusa Rezai verksamhetsansvarig för Tjejforum.
- I en killdominerad miljö blir det svårt för en del tjejer att vara sig själva eller att hävda sig. De påverkas av killarnas fördomar om hur en tjej ska vara och nästan uppfyller det för att inte sticka ut, säger Esi Turkson.
Hon och Atusa sitter tillsammans med tiotal andra tjejer i mötesrummet. Det är ledarna i Tjejforum som har planeringsmöte. Nästan alla är från området. De flesta studerar på högskolan eller jobbar och lägger en stor del av sin fritid på att jobba frivillig på Tjejforum.
- Vi som jobbar som ledare här är tjejer som vuxit upp i liknande områden. Vi har lättare att förstå vad de går igenom och det gör det  lättare för dem också att identifiera sig med oss, berättar Soraya Guled som annars pluggar till sjuksköterska.
 Ikväll planerar de helgens workshops i retorik.
- Tanken är att tjejerna ska våga ta plats, bli bättre på att argumentera och hävda sig, berättar Esi Turkson som själv studerar retorik på högskolan.
Soraia Guled menar att ledarnas olika erfarenheter av yrkeslivet och studier kan vara motiverande för tjejer.
- Vi behöver inte uppmana dem till att plugga. De vet att vi kommer hit efter en föreläsning eller från jobbet, De frågar och vi pratar om det. Det blir som en givet alternativ att plugga vidare, berättar Soraia.
Ledarnas ålder gör att de kan växla mellan att vara en kompis eller en vuxen förebild för tjejerna.
- Många föräldrar har inte tid med sina barn. De sliter för att få ihop vardagen. Och skolan är fokuserad på att lära ut kunskap. Då kan vi vara det ”neutrala” alternativet för många tjejer här, för vissa det enda alternativet, säger en annan av ledarna Asma El Mallouki.
- Men ärligt sagt är vi inte här bara för tjejerna. Vi har så himla kul också när vi samlas, tillägger Asma.

 
  Rouzbeh Djalaie