Soraya Post (Fi): Tiggeriet organiseras idag

Ja, tiggeriet är organiserat. Det är sant. Jag har sett ledaren organisera. Vi har alla sett honom flera gånger. Det är många som vill förbjuda honom men Sverige har ändå gett honom fristad för här känner vi att vi har hjärterummet att ta oss an honom. Tiggeriet organiseras och struktureras av samma rasistiska politik som tillhör Jimmie Åkesson och SD.

När romerna kom till Europa så var dom annorlunda. Dom var duktiga på att arbeta med koppar och var efterfrågade över hela Europa. Efter ett tag insåg man att dom var skyddslösa och att dom var så annorlunda i hudfärg och sed att man kunde göra vad man ville mot dem - det var ändå ingen som brydde sig. Man förslavade romer i de gamla rumänska furstendömena. 400 år av slaveri. Det var lagligt att ha ihjäl romer för dom gjordes laglösa. Hur blir en människa laglös? Den blir laglös när lagen inte orkar lyssna till sig själv och bete sig som den ska. Den blir laglös när människor med makt gör skillnad på människor istället för att göra sitt jobb och titta på problem och strukturer.

För att rättfärdiga sitt beteende definierade man romerna som frihetsälskande naturbarn som inte kunde sitta still. De har resande i blodet, sa man, och såg på karavanerna dra förbi. Det här beteendet skapades av att aldrig vara välkommen. Vår väg tog aldrig slut eftersom vi inte fick stanna. Man säger att vi älskar musik men musiken var det enda arbete som inte behövdes - med ett knäpp av fingrarna tog man ifrån oss vårt arbete.

Den svenska strategin var att behandla romer så illa att de skulle ge sig av självmant. Därför fick våra barn frysa ihjäl utomhus och därför fick vi alltid vara redo att försvinna. Om en svensk person hjälpte en rom lästes dennes namn upp i kyrkan och fördömdes. Vi blev tvångssteriliseringen avrundades 1974. Det är 40 år sen. Är det historiska minnet så kort ska man nog inte vara politiker för då har man inte lärt sig mycket av det andra heller, kan tänkas.

Nu sitter väl nationalister och konservativa och kokar av ilska där hemma. Koka på! När vi öppnade våra gränser i och med vårt europeiska medlemskap så öppnade vi upp för större rörlighet. Det gynnar oss på flera sätt men Jimmie Åkesson vill smälla ihop hela paketet bara för att det har kommit fattiga människor i jakt på en framtid för sina barn. Herregud, om Putin skulle nysa vill säkert Jimmie stänga ned hela demokratin, låsa in sig i ett skyddsrum och kasta bort nyckeln!

På annonserna i tunnelbanan står det att vi ska stoppa tiggeriet. Vad han menar är att vi ska stoppa den fria rörligheten. Men eftersom han är rasist så menar han nog bara att vi ska stoppa den fria rörligheten för dom som han inte tycker om. Han vill ha olika rättigheter för olika människor och det betyder egentligen att han vill ha olika rättigheter för olika människor med olika mycket pengar. Dom rika ska inte bara bli rikare, dom ska också bli rikare på rättigheter. Jimmie Åkessons värld är en värld där klass och härkomst ska vara visum och pass. Hur i hela fridens namn kan ha ta sig såna rättigheter?

Det är inget nytt och det är sånt här som har organiserat, förädlat och närt tiggeriet i hundratals år.
En ansvarsfull invandringspolitik är i Jimmies värld en politik där vi skor oss på andra. Vi ska plocka russinen ur kakan och bara ta hit människor som vi har direkt och belagd användning av. När du misstror människor så tvingar du invandrare och människor som ser annorlunda ut att förklara sig för dig. Andragenerationsinvandrare tvingas mäta sina föräldrar i vardagen och rapportera om hur bra dom är. Du normaliserar en värld där unga människor måste förklara att deras föräldrar visst har betalat skatt och varit duktiga och tagit ansvar. Du gör det för att du kan. För att det finns sociala strukturer som tillåter dig att trycka ned någon annan för att komma längre upp själv.

Jag kan lova er att om Jimmie får mer att säga till om så kommer det inte bara vara människor från andra länder som kommer behöva redogöra för sin egen duglighet. Det kommer vara funktionsnedsatta, kritiker, kvinnor och alla som inte håller med om hur Jimmie vill att hans Sverige ska se ut. Vi har sett det förr.

Vi har lärt oss att lägga resurser på hög och jämföra oss inbördes - så har vi mätt vårt värde och vår framgång. Så ser också ett stängt Europa ut. Ett Europa där vi blir rikare och räddare samtidigt som vi exploaterar andra länders miljö och säljer vapen till deras konflikter. Det är ett fruktansvärt drama och det är ett drama som kommer öka flyktingtrycket från väpnade konflikter, ekonomiska problem och miljökatastrofer. Ska vi bygga ännu högre murar då?

Jag kan berätta att vi har användning även för den svagaste av de svagaste människospillror - sverigedemokrat som rom. I dagens rika och rädda samhälle skulle jag säga att de svaga är en resurs. Sankt Franciskus av Assisi sa till människorna att den största gåva en människa kan ge en annan är att våga be om hjälp. Då ger man gåvan att få hjälpa. Att hjälpa river murar mellan människor och inom människor.

Många är rädda för att ge till tiggare eftersom de inte vet var de ska dra gränsen för sin givmildhet. Det är upp till var och en men det är viktigt att komma ihåg att det är människor som sitter där och även om vi inte vill ge så är vi skyldiga att behandla dom med respekt. Vi har ett ansvar när vi förklarar för oss själva och andra varför inte eller varför vi vill ge. Vi har ett ansvar för våra ord och vad dom skickar för signaler. Romerna blev utstötta för att de såg annorlunda ut. Människornas ord och lagar organiserade romerna i fattigdom.

Att SL vill tillåta dessa ord i sina tunnlar är helt och hållet upp till SL men det tar inte ifrån dem ansvar - lika lite som yttrandefrihet betyder ansvarsfrihet.